Jasmine Jussila: Muutoksen tuoksu

Suomen yrityselämässä on liikehdintää ja ilmassa leijailee muutoksen tuoksu. Siinä on uudenlainen aromi. Perinteisetkin toimialat ovat, osin lainsäädännön ja osin markkinoiden painostamana, siirtäneet katseensa voimakkaasti tulevaisuuteen.

Heinäkuussa astuu voimaan uusi liikennepalvelulaki, joka vapauttaa taksialan markkinavetoiselle kilpailulle. Kukaan ei tiedä, miltä tulevaisuus näyttää. Alan toimijat, myös Lähitaksi (s.7), valmistautuvat vahvistamalla brändiään ja parantamalla palveluaan, kouluttamalla henkilöstöään ja digitalisoimalla tilausjärjestelmiään. Myös muovin kulutus puhuttaa, Helsingin ydinkeskustan tavaratalossakin kannustetaan kestokassien käyttöön kertakäyttöisten muovipussien sijaan. Vuoteen 2030 mennessä kaikki EU:n sisällä käytettävän pakkausmateriaalin on oltava kierrätettävää. Voi vain miettiä kuinka montaa toimialaa uusi muovistrategia koskettaa. Rakennusalaakin, josta Dust Shelterin innovaatio on yksi esimerkki (s.14). Elinkeinoelämää kannustetaan uusiin kestävän kehityksen mukaisiin innovaatioihin. Jos porkkanat eivät houkuta tarpeeksi, viimeistään lainsäädännöllä muutos viedään läpi. Innovaatioiden ja kasvun kelkkaan kannattaa siis hypätä mehukas porkkana suussa.

Kehityksen sokaisemana moni perusasia, kuten ihmisten johtaminen, voi jäädä taka-alalle. Siksi on mielenkiintoista selvittää, miten innovaatioiden tekijät, ihmiset, kokevat työelämän muutokset. Leidenschaftin (s.8) tuoreen työntekijäymmärrystutkimuksen mukaan jopa IT-alan työtekijät ovat turvallisuushakuisia. Elämän ja työelämän muutosmatkalla empatiataidot nousevat keskiöön. Onneksi ihminen on silti vielä käyttökelpoinen. Sillä jotta kone voisi olla empaattinen sillä pitäisi olla mielikuvitus, toteaa aivotutkija Katri Saarikivi (s.13). Tämän julkaisun teemoina ovat kasvu ja innovaatiot. Valitsimme haastateltaviksi monipuolisen kokoelman edelläkävijöitä. Yrityksiä, jotka tekevät oikeita asioita oikeaan aikaan. Sellaisia, joiden vanavedessä kannattaa kulkea.


Business Insight 3/2018 julkaistaan Optio-lehden kiinteänä liitteenä 15.3.2018. 

 

Liittyvät artikkelit