vaikuttajamedia presser
Minna Saarelainen
”Olemme ensimmäinen ja ainoa Suomessa puhtaasti työnantajille työoikeutta tarjoava asianajotoimisto”, Minna Saarelainen kertoo. Kuva: Robert Lindström

Työoikeuteen panostaminen vauhdittaa parhaiden osaajien kiinnittämistä

Iso osa nykypäivän yritysten kilpailukyvystä on parhaiden työntekijöiden houkuttelua ja pitämistä yrityksessä. Työoikeudelliset työkalut ovat tässä keskeisessä roolissa.

Milloin on oikea aika ottaa yhteyttä työoikeuteen erikoistuneeseen asianajajaan? EMPLaw:n partnerin Minna Saarelaisen mukaan hyvänä rajapyykkinä voidaan pitää 20 hengen henkilöstömäärää tai jos liiketoimintamallia ollaan muuttamassa tai liiketoiminta laajenee oleellisesti.

”YT-lain myötä työnantajalle tulee aikamoinen määrä lisävastuita, jolloin on hyvä hetki miettiä henkilöstöpolitiikka ja erilaiset prosessit kuntoon, esimerkiksi erilaisten organisaatiomuutosten varalta.” Saarelainen tietää, että asioista riitely on kallista ja syö organisaation voimavaroja.

”Kestävän ja kannattavan liiketoiminnan näkökulmaan linkittyy taloudellisen vastuun rinnalle sosiaalinen vastuu. Tulosta tuottaakseen yritysten on pidettävä henkilöstöstä hyvää huolta.”

Työlainsäädännön muutoksista tukea kilpailukykyyn

Vuosi 2017 on tuonut työlainsäädäntöön muutoksia, kuten koeajan pidentäminen neljästä kuuteen kuukauteen ja takaisinottovelvoitteen lyhentäminen neljään kuukauteen. Saarelaisen mukaan muutokset parantavat yritysten toimintakykyä.

”Varsinkin tulosvastuullisissa tehtävissä on ollut vaikea nähdä neljässä kuukaudessa – tai jos on paljon poissaoloja –, kuinka tiimi otetaan haltuun ja miten tulosta syntyy. Takaisinottovelvoite on taas suuri paperirumba työvoimatoimiston ja joka ikisen ihmisen kanssa. Se harvoin tuottaa toivottua tulosta.”

”Työoikeus ei vaadi suurta armeijaa lakimiehiä vaan kokemusta ja näkemystä.”

Saarelainen kaipaa työpaikoille muutenkin lisää joustoja, jotta kestävyysvaje saadaan kurottua. Esimerkiksi työaikalaki on jäänne menneiltä vuosikymmeniltä. Nykypäivänä paras tuottavuus ei seuraa kelloa. Töitä olisi tehtävä silloin, kun niitä on tarjolla.”

Ison toimiston status vaihtui työhön asiakasrajapinnassa

Saarelainen jätti reilut pari vuotta sitten vastuullisen tehtävänsä suuremmassa asianajotoimistossa ja perusti kahden kollegansa kanssa EMPLaw:n, työoikeuteen erikoistuneen boutique-asianajotoimiston.

”Halusin olla jälleen kädet savessa asiakasrajapinnassa. Johdin aiemmin isohkoa työoikeusryhmää, jonka jälki oli hyvää, mutta oma aikani kului paljolti muuhun kuin asianajotyöhön.”

Oman toimiston perustamista ei ole tarvinnut katua: työoikeuden ydinosaamiselle on ollut suurta kysyntää markkinoilla. EMPLaw:n merkittävänä kilpailuetuna on myös vankka kokemus yritysten sisäisiltä lakiosastoilta.

”Isojenkin yritysten edustajat ovat kertoneet kaipaavansa asianajotoimistoilta enemmän läpinäkyvyyttä ja selvempää tietoa toimeksiannon vastuuhenkilöistä. Me pystymme tehokkaasti välittämään kokemuksemme asiakkaalle. Meillä vastuuhenkilö on varmasti myös se, joka heidän asiansa hoitaa”, Saarelainen lupaa.

”Työoikeus ei vaadi suurta armeijaa lakimiehiä vaan kokemusta ja näkemystä. Me tiedämme, kuinka asioita käsitellään isommissakin organisaatioissa ja miten asiat etenevät hierarkian portailta toiselle”, Saarelainen summaa.


Lue lisää aiheesta juridiikka.

Liittyvät artikkelit