vaikuttajamedia presser
Kasvuryhmäläiset

Katriina Juntunen: Kevään paras uutinen

Miten on mahdollista, että osa kasvuyrityksistä pärjää korona-aikaankin verrattain hyvin? Kasvuryhmän toimitusjohtaja Katriina Juntunen paljastaa menestyksen reseptin.

Kasvuryhmäläiset, eli 160 kasvuun ja uudistumiseen tähtäävää keskisuurta suomalaisyritystä, aikovat kasvaa koronankin keskellä. Kevään aikana tekemiemme gallupien mukaan noin 70 % jäsenistämme on joutunut laskemaan vuoden 2020 liikevaihtotavoitettaan alkuperäisestä, mutta noin 60 % aikoo kasvaa viime vuoteen verrattuna koronasta huolimatta.

Miten tämä on mahdollista? Miksi iso osa kasvuryhmäläisistä pärjää olosuhteisiin nähden verrattain hyvin? Alla omat poimintani keskeisistä syistä:

1. Jos aikoo tuplata liikevaihtonsa 3-5 vuodessa, perusasioiden täytyy olla kunnossa.

Moni kasvuryhmäläinen on panostanut paljon luodakseen vahvat rakenteet kasvua tukemaan. Rahoituksen, prosessien ja toimintatapojen tulee mahdollistaa nopea kasvu ja reagointi yllättäviinkin tilanteisiin.

2. Kasvutahto edellyttää uudistumiskykyä.

Kasvukapteeneihin on sisäänrakennettu halu uudistua. Tästä seuraa usein organisaatiokulttuuri, missä ollaan innoissaan muutoksista ja ryhdytään välittömästi pohtimaan muutoksen mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Toinen silmä on aina tiiviisti horisontissa, vaikka
toinen keskittyisikin päivän pelastamiseen.

3. Parhailla kasvuyrityksillä on systemaattinen tapa tunnistaa uusia kasvun lähteitä.

Kun yksi liiketoiminta tai kasvuidea menee alta, ketterällä kasvuyrityksellä on naftaliinissa liuta testattuja kasvuaihioita, joista voi nopeasti jalostaa hankkeen uuteen, kestävään kasvuun.

4. Ketteryys edellyttää ennakointia ja vaihtoehtoihin valmistautumista.

Kukaan ei tiedä, minkälainen tulevaisuus tupsahtaa syliin seuraavaksi. Jokainen pystyy kuitenkin pohtimaan erilaisia skenaarioita ja varautumista niihin. Kasvukapteenille varautuminen tarkoittaa riskien ennakoinnin lisäksi ennen kaikkea mahdollisuuksien näkemistä eri vaihtoehdoissa!

5. Vertaissparraus antaa voimaa, rohkeutta ja konkreettisia ideoita.

Nyt jos koskaan tarvitaan positiivista energiaa ja konkreettisia vinkkejä muilta kokeneilta kasvukapteeneilta. Kasvuryhmä on kevään aikana järjestänyt toistakymmentä virtuaalikohtaamista, joissa jäsenet ovat sparrailleet yllättävän tilanteen tuomista mahdollisuuksista ja haasteista.

Kriisistä selviytyminen voittajana vaatii uudistumiskykyä sekä paloa rakentaa polkuja tulevaisuuden kestävään kasvuun. Uudistumiskyky on ainakin ennakointia ja varautumista, mahdollisuuksien näkemistä ja niihin tarttumista sekä luopumista vanhasta. Haastamme kasvuhakuisten yritysten kapteeneja dialogiin: miten voimme uudistua, luoda polkuja kestävään kasvuun ja rakentaa yhdessä parempaa tulevaisuutta?


Kirjoittaja, Katriina Juntunen on Kasvuryhmän toimitusjohtaja ja muutoksen ammattilainen, joka uskoo että maailma voidaan pelastaa tekemällä siitä hyvää bisnestä.

Kasvuryhmän olemassaolon tarkoitus on kiihdyttää scaleupien kasvua ja uudistumista Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kasvuryhmä on kasvukapteenien yhteisö, jossa yritykset kasvavat nopeammin ja varmemmin vertaistoiminnan voimalla.

kasvuryhmä


Lue lisää aiheesta kasvu.

Liittyvät artikkelit