Sienirisotto | Kuva: Tiina Hälvä

Syksyn herkullisimmat reseptit omasta maasta

Terveysintoilija Tiina Hälvä kasvattaa raaka-aineita keittiöpuutarhassaan itse niin paljon kuin mahdollista. Hän on toiminut yli 15 vuotta ravitsemusasiantuntijana Suomessa ja Ruotsissa.

Ruokaa omasta maasta -kirja (2018 Readme) sisältää helppoja ideoita ja reseptejä siihen, miten voit hyödyntää puutarhan ja torin antimia vaivattomasti. Kirjassa myös kerrotaan sesonkikasvien terveysvaikutuksista ja opit tuntemaan, mikä vaikutus laadukkaalla ruokavaliolla on mielialaan ja arjessa jaksamiseen. Itse kasvattamien kasvisten maku ja ravintoainesisältö on parasta lääkettä. Kirjassa on myös ohjeet hillojen, hapatettujen tuotteiden ja pikkelssien valmistamiseen. Kirjan ohjeilla nautiskellaan puutarhan herkuista juuri silloin, kun ne ovat parhaimmillaan.


Sienirisotto

  • 100 g luomuvoita
  • 1 iso punasipuli
  • 3 dl esikäsiteltyjä sieniä
  • 3–4 dl spelttirisottoa
  • 2 l kanalientä
  • loraus kuivaa valkoviiniä
  • merisuolaa
  • mustapippuria
  • reilusti raastettua tuoretta parmesaania
  • tuoretta timjamia hienonnettuna

Laita n. 2 litraa kanalientä kiehumaan kattilaan, koska lisään lientä tarpeen mukaan risottoon. Laita paksupohjaiseen kattilan pohjalle noin 50 g voita sulamaan. Lisää voisulaan silputtu sipuli ja hetken kuluttua sienet. Kuullota niitä hetki ja lisää sitten spelttiryynit. Paistele näitä muutama minuutti niin, että voi imeytyy hyvin ryyneihin.

Ala sitten lisäämään kanalientä ja valkoviiniä vähän kerrallaan koko ajan sekoitellen. Kun neste on imeytynyt, kaada lisää. Jatka näin, kunnes ryynit ovat sopivan kypsiä. Aivan lopuksi lisää timjami, parmesaaniraaste ja mustapippuri. Maista suola ja lisää sitä makusi mukaan.

Sienirisotto | Kuva: Tiina Hälvä

Marjaisa sorbetti | Kuva: Tiina Hälvä

Marjaisa sorbetti

  • 5 dl marjoja (mustaherukkaa tai vadelmaa tai punaherukkaa)
  • 1 dl vettä
  •  ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljaa 2
  •  rkl limettimehua

Soseuta marjat kulhossa sauvasekoittimella. Lisää soseeseen sokeri, limettimehu, vanilja sekä vesi. Sekoita hyvin. Kaada seos kannelliseen astiaan ja nosta pakastimeen noin tunniksi.

Tiina Hälvä | Kuva: Laura Riihelä

”Sorbetti on minusta oiva jälkiruoka, kun haluaa nauttia jotain makeaa, raikasta ja kylmää herkkua. Sorbetin valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana; olen valmistanut sorbettia muun muassa melonista, kurkusta, mansikoista, raparperista, sitruunasta, ananaksesta, kookosvedestä, greipistä. Sorbetti saa extra twistiä, kun lisäät joukkoon yrttejä, ruusuvettä, kookosta tai minttua ja juhlaan voit joukkoon lisätä viiniä tai samppanjaa.” 

-Tiina Hälvä

 

Liittyvät artikkelit