vaikuttajamedia presser
saisiko olla

Saisiko olla nokkos- tai koivunlehtiolutta?

Olutta nokkosella tai koivunlehdillä maustettuna, olutta savustetun katajan aromilla, olutta jopa pekonilla ryyditettynä – tätä kaikkea ja paljon muuta erikoista on ollut Uudessakaupungissa kohta kymmenen vuoden ajan toimineen Vakka-Suomen Panimon valikoimissa.

”Kun keittokoko on vain 2 000 litraa, voi kokeilla melkein mitä vaan. Siinä pysyy panimomestarin omakin mielenkiinto yllä”, panimon perustaja, pääomistaja ja myös olutresepteistä vastaava Jani Vilpas naurahtaa.

”Olemme varmaan Suomen ainoa panimo, missä vesuri on ihan oikeasti käytössä. Sen hankita näkyy kirjanpidostakin.”

”Oluen tärkeintä ominaisuutta eli juotavuutta ei saa kuitenkaan koskaan unohtaa. Saksalainen koulutustaustani näkyy siinä, että perusmaut ovat perinteisiä ja rehellisiä”, panimomestariksi Berliinin teknillisestä yliopistosta valmistunut Vilpas tiivistää.

Oluenmakuun kotimaista höystettä tuovista mausteista Vilpas hakee koivunlehdet ja katajat itse, nokkonen sentään tulee valmiina rouheena. ”Olemme varmaan Suomen ainoa panimo, missä vesuri on ihan oikeasti käytössä. Sen hankita näkyy kirjanpidostakin”, hän paljastaa.

Alku Jatimatic-hallissa

Vakka-Suomen Panimo perustettiin vuonna 2007 ja liikkeelle lähdettiin niinkin eksoottisesta paikasta kuin Jatimatic-konepistoolien entisestä kokoamishallista. Nykyisin panimo toimii Uudenkaupungin kaupungin rakennuttamissa moderneissa tiloissa, jotka yritys on sitoutunut lunastamaan omakseen kymmenessä vuodessa.

”Meillä oli kymmenen vuotta sitten jo selkeä näkemys siitä, mihin suomalainen olutkulttuuri on menossa. Sen näkee panimoiden määrästäkin, meitä on yhteensä jo liki 90. Viimeisen kahden vuoden aikana kilpailu on kiristynyt kovasti, eikä varaa nukahtamiseen ole”, Jani Vilpas tietää.

Lakimuutosta odotetaan

Vakka-Suomen Panimon tuotanto on noussut ensimmäisen vuoden 60 000 litrasta 500 000 litraan ja tänä vuonna tavoitteena on 750 000 litran raja. Oluiden lisäksi panimo valmistaa siidereitä, lonkeroa ja limpparia. ”Odotamme kovasti lakiuudistusta, joka sallisi pienpanimoille vahvojen oluiden myynnin ulos”, vuodessa liki sata vierailijaryhmää vastaanottava Vilpas sanoo.

Vuosien varrella Vakka-Suomen Panimon Prykmestar-oluet ovat saavuttaneet myös lukuisia palkintoja niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Teksti & kuvat: Asko Tanhuanpää


Lue lisää aiheesta ruoka.

Liittyvät artikkelit