vaikuttajamedia presser
Hyria uudistaa oppimisympäristöjään
Hyrian lippulaivaksi Kauppalankadulle on valmistumassa Hyvinkään alueen suurin ja nykyaikaisin toisen asteen oppimis- ja valmennusympäristö.

Hyria uudistaa oppimisympäristöjään

Hyrian kiinteistöjen rakennus- ja saneerausohjelma sisältää noin 50 miljoonan euron investoinnit, jotka jakautuvat noin kymmenen vuoden ajalle. Uudistaminen heijastelee laajemminkin opiskelu- ja työkulttuurin muutosta.

Lähi- ja etäoppimisen sekä modernin työskentelyn mallit limittyvät, mikä vaatii tiloilta monipuolisuutta, joustavuutta ja muuntautuvuutta. ”Oppimisympäristöjen uudistushanke on Hyrian historian suurin”, liiketoimintajohtaja Karel McLeod Smith kertoo.

Uudistustöitä tehdään monessa paikassa yhtä aikaa. Riihimäellä Käräjäkadun yksikön tilat hiljenivät, kun hius- ja kauneudenhoitoalan sekä sosiaali- ja terveysalan opiskelijat aloittivat elokuussa uudistetuissa tiloissa Sakonkadulla. Riihimäen Teollisuuskadulle valmistui kesän aikana uusi valmistuskeittiö ja lounaskahvila, joiden avajaisia päästäneen viettämään syyskuussa. Kuljetus- ja logistiikka-alan opiskelijoille valmistui Teollisuuskadulle uusi harjoituskenttä, jossa opiskellaan muun muassa yhdistelmäajoneuvojen käyttöä sekä logistiikka-alan työtehtäviä. Hyvinkään Uudenmaankatu 249:n toimipisteeseen rakennettiin kesäkuukausina uusi kasvihuone.

Hyvinkään tyylikkäin oppimisympäristö Kauppalankadulle

Hyrian lippulaiva on tarkoitus ottaa käyttöön syyskuussa 2021, jolloin opiskelijamäärä kasvaa noin 800 opiskelijasta 1300 opiskelijaan.

Rakennuksesta tulee huoneistoalaltaan 2 500 m2 neliön suuruinen ja kustantaa 7,8 miljoonaa euroa. Se rakennetaan Kuivaketju10-toimintamallin mukaisesti, jolla varmistetaan, ettei rakennusprosessin aikana synny kosteusvaurioita.

Uudisrakennukseen valmistuu muun muassa opetuskeittiö, tilausravintola sekä opiskelun ja työelämän tiukemmin yhteen nivovan W&T Hyrinän tiloja. Ylimpiin kerroksiin on varattu tiloja suunnitteluassistenteille sekä kuvallisen ilmaisun opiskelijoille.

Oppimisympäristöjään
Hyrian yksi näyttävimmistä, meneillään olevista rakennusprojekteista on Hyvinkään Kauppalankatu 16:een nouseva uudisrakennus, jossa opiskelu aloitetaan syksyllä 2021.

Uuteen keittiökonseptiin on haettu inspiraatiota erityisesti ravintoloista ja muista ravintolakouluista. Uusien tilojen on tarkoitus inspiroida tulevia ravintola-alan ammattilaisia mahdollistamalla heille haastavienkin ruuanvalmistustekniikoiden harjoittelu. Konseptissa korostuvat yhteistyö ja tiimityötaidot, sillä ruuanvalmistus jakautuu jopa neljään keittiöön. Suunnittelutyössä on ollut mukana matkailu-, ravintola- ja catering-alan ammatillinen ohjaaja Mika Huovinen. ”Koko suunnittelutyön pohjana on ollut luoda mahdollisimman hyvä opetuskeittiö, jossa on mahdollista opetella tämän päivän ravintolaruuan tekniikoita”, Huovinen kertoo.

Hyrian nykyisen Kauppalankatu 18 kiinteistön saneeraus ja modernisointi aloitetaan huhti-toukokuussa 2021. Kauppalankadusta kasvaa näin liiketoiminta-, taide-, palvelu- ja matkailu- sekä turva- ja hoiva-alojen kampus. Arvioitu valmistumisaika on lokakuussa 2022.

Vanhasta rakennuksesta puretaan kevyet väliseinät ja tilat järjestetään uudelleen. Talotekniikka uudistetaan ja julkisivu nykyaikaistetaan. Ikkunoiden paikkoja vaihdetaan, värimaailmaa muutetaan rauhallisemmaksi ja sisäänkäyntiä modernisoidaan. Tavoitteena on rakentaa avoin oppimisympäristö.

Saneerauksen ajaksi Hyria avaa uuden pop-up-kampuksen Hyvinkään yhteiskoululta vapautuviin tiloihin Nasta-rakennuksen naapuriin. Väliaikainen Etappi-kampus Uudenmaankadulla tulee palvelemaan yli tuhannen opiskelijan oppimisympäristönä sekä noin sadan hyrialaisen tilapäisenä työpaikkana. ”Kun Kauppalankadun uudistunut kampuskokonaisuus avautuu, siitä tulee Hyrian lippulaiva ja kaupungin tyylikkäin ja nykyaikaisin oppimis-, valmennus- ja työympäristö”, Hyrian toimitusjohtaja Pekka Vaittinen sanoo.

Jätti-investointi tuo myös toiminnallisen muutoksen

Tilojen suunnittelussa on haluttu vahvistaa yhteisöllisyyttä ja mahdollistaa satunnaiset kohtaamiset osastorajojen yli. Parhaat innovaatiot syntyvät, kun eri alojen osaajat pääsevät vaihtamaan ajatuksia spontaanisti.

“Ammatillisiin opintoihin on jatkuva haku ympäri vuoden ja meiltä voi myös valmistua vuoden jokaisena arkipäivänä. Siksi haluamme, että tilatkin ovat kutsuvia ja avoimia. Meille voi tulla ja mennä oman tarpeen ja tehdyn henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Aiomme esimerkiksi laajentaa tilojen aukioloaikoja ja helpottaa tilojen varaamista muidenkin käyttöön”, Hyrian rehtori Tuula Kortelainen kertoo.

“Hyria palvelee monin tavoin seudun asukkaita ja yrityksiä, joten meille pitää olla mukavaa tulla. Meille on tärkeää, että asiakkaamme saavat kasvaa ammattilaisiksi inspiroivissa ja moderneissa tiloissa. Viihtyvyyden lisäksi tilojen terveellisyys ja turvallisuus ovat ehdoton ykkösasia”, toimitusjohtaja Pekka Vaittinen korostaa. •


Lisää aiheesta koulutus.

Liittyvät artikkelit