vaikuttajamedia presser
Teppo Hemiä
Wirepasin toimitusjohtaja Teppo Hemiä. Kuva: Rami Marjamäki/Presser Oy

Teppo Hemiä: IoT tarjoaa sitä, mitä Nokia 25 vuotta sitten, mutta monipuolisemmin

Mille uralle? IoT tarjoaa sitä, mitä Nokia 25 vuotta sitten, vain paljon monipuolisemmin, kirjoittaa Wirepasin toimitusjohtaja Teppo Hemiä ja peilaa uratarinaansa tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Aloitin urani Nokialla 1990-luvun loppupuoliskolla monen muun vastavalmistuneen tapaan, kun kasvu mobiilissa oli räjähdysmäinen. Nokia oli myös yritys, joka oli monen listalla ykkösenä. Syynä oli mahdollisuus toimia kansainvälisessä yrityksessä, joka rakensi jotain merkittävää ja teknologisesti edistyksellistä. Yrityksessä, jossa muutettiin maailmaa. Yrityksessä, jossa varsinkin tuohon aikaan nuorille annettiin vastuuta ihan niin paljon kuin he pystyivät sitä kantamaan. Taaksepäin katsottuna juuri -90 loppu ja -00 alku olivat koko mobiilityömarkkinalle ja Nokialle satumaista kasvun ja positiivisen haasteen aikaa.

Kun siirryin 2007 yhdelle Nokian suurimmista toimittajista Ranskaan, yllätyin, miten erilaista oli tehdä työtä eri kohdassa arvoketjua ja eri työkulttuurissa. Yhden sisäisen asiakkaan sijaan oli kourallinen johtavia mobiilimarkkinan yrityksiä, joihin kaikki toimittajat halusivat sisään. Kilpailu oli kovaa ja vain parhaat alustat voittivat. Oli kuitenkin mahtavaa katsoa silloin markkinaa kokonaisuutena ja tutustua kaikkiin johtaviin toimijoihin Samsungista Appleen ja HTC:stä Sony-Ericssoniin ja nähdä miten erilaisia yritykset saattoivat olla samassa markkinassa.

IoT:n rajattomat mahdollisuudet

Kuvittelin, että olin kokenut ja “been around”, kunnes siirryin IoT:hen ja start-up maailmaan. No, on todettava, että ei ole IoT-markkinaa, on digitalisoitumista eri aloilla. IoT kattaa kaikki markkinat, jos hieman kärjistämme. Kukaan ei pysty sanomaan montako käyttötapausta IoT käsittää. Asiakaskin voi olla kuka tahansa. Tekstiiliyritys Lindströmistä, paperitehdas Stora Ensoon, logistiikkayritys Maerskistä sairaaloihin. Jopa siat ja lampaatkin kytketään internetiiin – suurella todennäköisyydellä sinunkin kotonasi sähkömittari on kytketty langattomasti sähköyhtiön tietojärjestelmiin.

Kaikissa näissä on kuitenkin yhteistä se, että kytkemällä parannetaan tehokkuutta, turvallisuutta ja/tai kestävää kehitystä. IoT auttaa maailmaa selviytymään vähintäänkin pidemmälle ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Mutta koska nuo esimerkkienkin käyttötapaukset ovat kovin erilaiset, asettavat ne hyvin erilaisia vaatimuksia järjestelmille.

IoT:n kasvu on räjähtämässä, eikä kukaan voi enää olla käyttämättä sitä.

Wirepas, jonka toimitusjohtana nyt toimin, rakentaa langattomaan tiedonsiirtoon ratkaisuja, joilla voidaan mahdollisimman edullisesti kytkeä mahdollisimman monipuolisesti. Se tarkoittaa, että innovointia tehdään erittäin haastavassa ympäristössä. Ratkaisun pitää olla edullinen, jotta sitä voidaan käyttää mahdollisimman laajasti. Sen pitää kuluttaa erityisen vähän energiaa. Luotettavuus ei voi olla kompromissi, muuten kytkemiselle ei synny arvoa. Ja tuotetta pitää osata myydä hyvin erilaisiin ympäristöihin ja monen erilaisen kumppanin kanssa. Kuvittelenko taas, että olen kokenut ja “been around”? Väitän kuitenkin, että Wirepas on opettanut minulle enemmän kuin aikaisemmat työvuodet yhteensä. Teknologioista, kulttuureista, kestävästä kehityksestä, myynnistä, markkinoinnista, tiimeistä… Scale-upissa vastuutakin voi ottaa ihan niin paljon kuin rahkeista löytyy.

IoT on nyt samassa vaiheessa kuin Nokia oli 90-luvun puolivälissä. Sen kasvu on räjähtämässä, eikä kukaan voi enää olla käyttämättä sitä. Se tarjoaa myös todennäköisesti kaikkein monipuolisemman näköalan yhteiskuntaan ja ammatillisia haasteita, jotka opettavat ja kehittävät. Tuskin on viikkoa, jolloin joku meidän myyntitiimistämme ei tulisi kertomaan uudesta ja jännittävästä käyttötapauksesta.

“Voitteko kuvitella? Meihin otti yhteyttä yksi maailman suurimmista yritysjäteistä, ja he haluavat kytkeä ihan jokaisen, koko maailmassa.”


Lue myös Teppo Hemiän haastattelu: Tamperelaisyrityksen teknologia osaksi 5G-standardia.

Liittyvät artikkelit