vaikuttajamedia presser
Wirepas
”Kohtaamme jatkuvasti uusia alueita, joilla digitalisaation avulla voidaan edistää kestävää kehitystä, tehokkuutta ja turvallisuutta”, sanoo Wirepasin Teppo Hemiä. Kuva: Rami Marjamäki/Presser Oy

Tamperelaisyrityksen teknologia osaksi 5G-standardia

Teollisen internetin yritys, Wirepas, on mullistanut tavan kytkeä laitteita ja esineitä langattomasti internetiin. Nyt yhtiön ydinteknologia on osa 5G-standardointia avaten IoT:n mahdollisuudet uusille markkinoille.

Wirepas kiihdyttää teollisuuden digitalisoitumista kytkemällä enemmän, luotettavammin ja halvemmalla. Yhtiö tarjoaa sensorointiin ja kontrollointiin IoT-ratkaisuja uudella suorituskykytasolla ja murto-osalla siitä hinnasta, johon mobiiliteknologian kanssa on totuttu. Kyseessä on ensimmäinen langaton ratkaisu, joka on luotu suoraan IoT-markkinoille. Siksi sitä on mahdollista hyödyntää myös sellaisilla osa-alueilla, jotka eivät ole aiemmin olleet taloudellisesti kannattavia.

”Tämä on vahvasti skaalautuva ja nopeimmin kasvava langattoman teknologian alue. Kun puhutaan esineistä, laitteista ja tavaravirroista, kukaan ei tiedä missä on kasvun raja. Tavoitteenamme on heijastaa tämä voimakas kasvu myös liikevaihtoomme”, kertoo Wirepasin toimitusjohtaja Teppo Hemiä.

Yhtiön ydinteknologia on nyt tuotu osaksi DECT-2020 NR 5G-standardointia.

”Tässä osassa standardia ei käytetä lainkaan tukiasemaverkkoa. Jokainen laite, vaikka pieni sensori, on itsessään tukiasema. Infrakustannus on lähes olematon. Hajautetussa mallissa jokainen laite voi kytkeä verkkoon toisen laitteen. Tämä on erityisen vahvaa, kun ollaan tekemisissä rakennusten, tehtaiden tai laajan skaalan logistiikan kanssa.”

Wirepas
Schaeffler OPTIME -järjestelmä teolliseen ympäristöön käyttää Wirepas Meshiä laitteiden väliseen kommunikointiin.

Uusi standardi, tuote jo markkinoilla

Ensimmäiset riippumattomat simulointi- ja evaluointitulokset ovat olleet erittäin vahvoja ja Hemiän mukaan lisää on tulossa. Niissä on todistettu, että luotettavuus, kustannushyödyt ja laitetiheydet ovat jopa kymmenkertaisia, kuin mitä 5G:n vaatimukset ovat tähän mennessä olleet.

Vaikka standardi on uusi, Wirepasilla on jo markkinoilla samaan teknologiaan perustuva tuote. Sitä toimitetaan miljoonissa ja lisensioijia on lähemmäs 200 globaalisti. Vaikka fokuksessa ovat erityisesti teollisuusalan yritykset, 5G-standardointi avaa mahdollisuuksia myös kuluttajapuolelle.

”Kasvu tulee olemaan räjähdysmäinen. Kumppanuusverkon ja toisen asteen skaalautumisen myötä kasvu on nopeaa ja pääomatehokasta. Kaikki etävalvonta, etätyöskentely, etämonitorointi ja paikannusteknologia sisätiloissa tulevat kasvamaan.”

Hemiä huomauttaa, että jos IoT:ta ei nyt sovelleta, yritys tuhoaa kilpailukykyään. Hän kehottaa yrityspäättäjiä antamaan digikehitykselle kaiken mahdollisen tuen. Hankintaprosesseja ei voi tehdä vanhalla kaavalla eikä sitä edes kannata yrittää yksin.

”Meillä on esimerkkejä, joissa isotkin yritykset ovat päässeet oikeiden kumppanien avulla aloituksesta lanseeraukseen alle vuodessa. Toisaalta osassa tapauksissa vuosi ei ole riittänyt edes sopimuksen tekemiseen. Siihen ei ole kenelläkään varaa.”


Lue lisää: Teppo Hemiä – IoT tarjoaa sitä, itä Nokia 25-vuotta sitten, mutta monipuolisemmin.

Liittyvät artikkelit