vaikuttajamedia_presser
vahva digitalisaatiostrategia
Simo Leisti haluaa Suomen luovan kattavan strategian digitalisaation mahdollistajaksi. Kuva: Robert Lindström/Presser Oy

Vahva digitalisaatiostrategia nostaa Suomen jaloilleen

Cisco Systems on maailmalla tukenut niin yksityisiä kuin julkisiakin tahojakin digitalisaatioon, minkä omaksuminen on tulevaisuudessa menestyksen elinehto Suomellekin.

Internetin kehitys on muuttanut radikaalisti arkeamme ja maailman johtaviin IT-yrityksiin kuuluvalla Ciscolla on ollut keskeinen rooli sen kehityksessä. Yhtiö on edelleen kehityksen aallonharjalla, kun digitalisaatio ja esineiden internet muovaavat yhteiskuntaa. Se on tehnyt globaalilla tasolla merkittäviä panostuksia myös julkisen tahon kumppanuuksiin, joilla kiihdytetään kansantalouksien kasvua ja luodaan työpaikkoja.

Ciscon Suomen ja Baltian toimitusjohtajan Simo Leistin mukaan Suomessa valtion T&K-rahavirtoja pitää vahvimmin kohdistaa sinne, missä syntyy uutta liiketoimintaa. Päätöksentekijöiltä vaaditaan vahvaa ymmärrystä ja uskallusta katsoa tulevaisuuteen.

Esimerkiksi Barcelona houkutteli Ciscon innovaatiotoimintaan luomalla kattavan strategian digitalisaatiolle. Kaupunki on uusien toimintamallien ja teknologioiden varhaisena omaksujana houkutellut runsaasti kansainvälisiä sijoittajia alueelle. Cisco hakee jatkossakin investointikohteita alueilta, joissa on kehitykselle hedelmällinen toimintaympäristö.

”Vastaavia investointeja on tehty myös moniin muihin maihin. Keräämme ympärillemme kumppaneita, teemme yritysostoja ja toimimme startupien kiihdyttäjänä. Meillä on hyvä kyky omaksua teknologioita ja tuoda niitä markkinoille menestyksekkäästi. Tämä on tavoitteemme Suomessakin, mutta emme pysty siihen yksin”, Leisti kertoo.

”Jos katsotaan ulkomaisia investointeja Suomeen, niissä on laskeva trendi. Toimintatapamme ei perustu siihen, että tuomme tutkimus- ja kehitystyötä tai vaikkapa datakeskuksia tänne. Haemme ennen kaikkea kumppaneita, joilla on potentiaalia globaaliin kasvuun ja joita tukemalla voi luoda täysin uudenlaisia liiketoimintamalleja Airbnb:n tai Uberin tapaan.”

Hallitusohjelman kirjauksista tekoihin

Leistin mukaan vuoropuhelu poliittisten vaikuttajien kanssa on ollut parempaa kuin koskaan aiemmin. Heillä on halu verkostoitua yksityisen sektorin kanssa ja on ymmärretty, että oppia pitää hakea maailmalta.

”Uusi hallitus on määrittänyt omissa tavoitteissaan, että perusinfraa rakennettaessa pitää miettiä mitä innovaatioita tulevaisuudessa niihin liitetään. Olemme sparranneet kansanedustajien ja julkishallinnon päättäjien kanssa siitä, että Suomelle pitää luoda kattava teknologiastrategia, jossa mietitään yhteiskunnan kannalta keskeiset tulevaisuuden teknologiat”, Leisti valottaa.

Yhteiskunnan kannalta on tärkeä kiihdyttää digitalisaatiota myös julkisella puolella, jotta palvelut voidaan jatkossa hoitaa vaadittavalla tasolla entistä pienemmin resurssein.

”Olemme jatkossakin mielellämme auttamassa ja kertomassa esimerkkejä maailmalta, missä on paljon konkreettisia esimerkkejä digitalisaation ja IoT:n hyödyntämisestä”.

”Olemme sparranneet kansanedustajien ja julkishallinnon päättäjien kanssa siitä, että Suomelle pitää luoda kattava teknologiastrategia.”

Leisti mainitsee esimerkkinä Hampurin Sataman, jossa käytettyjä keinoja voisi hyödyntää esimerkiksi samankaltaisen ongelmien kanssa painivassa Helsingin Länsisatamassa. Matkustajamäärien ja raskaan liikenteen kasvu tukkii liikennettä aina ydinkeskustaa myöten.

”Hampurin satamasta pääsee vain yhtä siltaa pois. Olemme olleet mukana luomassa sinne älykästä liikenteenohjausjärjestelmää, mikä takaa sataman toimijoille mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset.”

Digitalisaation imuun jo aikaisessa vaiheessa

37-vuotiaan Leistin omassa urapolussa näkyy mielenkiintoisesti sama murros kuin mikä on koskettanut koko yhteiskuntaa.

”Valmistuin Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta tuotantotalouden diplomi-insinööriksia ja olin paperiteollisuudessa töissä 2000-luvun vaihteessa. Jouduin alan muutosten kourissa pohtimaan lähdenkö ulkomaille vai vaihdanko alaa.”

Valinta kohdistui jälkimmäiseen vaihtoehtoon noin vuosikymmen sitten, mitä ei ole tarvinnut katua.

”IT ja digitaalisuus on nyt kaikkialla ja jokaisella toimialalla puhutaan enemmän tai vähemmän digitalisaatiosta. Oma urapolkuni kertoo omiaan yhteiskunnan laajemmasta murroksesta”, Leisti näkee.

Julkisessa keskustelussa digitalisaatio typistyy monesti tietyn ongelman ratkaisuksi sovellusten avulla, mutta yhteiskunnallisella tasolla digitalisaatio ja sen hyödyntäminen vaatii laajempaa perspektiiviä.

”Yksittäisten sovellusten tai ratkaisujen sijaan pitäisi keskustella koko infrastruktuuriin kehittämisestä siten, että uudet toimintamallit ovat mahdollisia. Tarvitaan yhteinen tahtotila monelta eri sektorilta että puheet muuttuvat teoiksi ja Suomi nostetaan digitalisaation avustuksella uuteen kukoistukseen”, Leisti summaa.


Lue lisää artikkeleita aiheesta kehitys.

Liittyvät artikkelit