vaikuttajamedia_presser
DSS
Joni Vehniäinen ideoi suojaseinän alun perin putkilinjasaneerausten pölynhallintaan. Kuva: Matti Hietala/Presser Oy

Suomalaiset edelläkävijöinä cleantech-innovaatioissa

Rakennusalalla on kova muutospaine ympäristöasioita kohtaan. Lähitulevaisuudessa kontrolli on entistä tarkempaa, kun sekä kotimaiset säännökset että EU-direktiivit tiukentuvat. Suomalainen cleantech-innovaatio DSS Solution tarjoaa ratkaisuksi kustannustehokkaan pikasuojaseinäratkaisun.

Tammikuussa 2018 julkistettiin EU:n muovistrategia, jonka tavoitteena on luoda perusta uudelle muovitaloudelle. Siinä pääosassa ovat kestävän kehityksen mukaisesti suunnitellut tuotteet ja toimintatavat. Kertakäyttömuovin käyttöä rajoitetaan rajusti ja tiukempaa lainsäädäntöä muovin käytölle on tulossa jo kesällä.

Paine muutokseen tuntuu erityisesti perinteisellä rakennusalalla. Saneeraus- tai uudiskohteiden suojaukseen on totuttu käyttämään kertakäyttöisiä muovi- ja puurakenteita, joiden asentaminen mielletään helpoksi. Silti suojaus on hidasta ja jatkuva rakentaminen, siirtäminen sekä korjaaminen vaatii työvoimaa. Vuotavien suojaseinien vuoksi lämmön- ja kosteudenvaihtelut ovat aiheuttaneet suuria laatuongelmia rakennuskohteissa. Kosteusongelmien vähentäminen, ns. Kuivaketju10 -toimintamalli, onkin sekä Ympäristöministeriön että kiinteistö- ja rakennusalan järjestöjen kuuma aihe.

”Elinkeinoelämältä toivotaan vaihtoehtoja kertakäyttöisille muoveille, sekä vapaaehtoisia toimia, joilla vähennetään mikromuovien päätymistä luontoon.”

– Salla Ahonen, Asian­tun­ti­ja, EK Brys­sel, EU- ja kaup­pa­po­li­tiik­ka

”Kehittämämme kliiniset väliseinäratkaisut täyttävät tiukimmatkin vaatimukset niin kosteusongelmien välttämiseksi kuin muovin kierrätyksen ja ilmanlaadun parantamisen osalta”, kertoo Dust Shelter Finland Oy:n perustaja Joni Vehniäinen. Yhtiön maailmalaajuisesti patentoima DSS Solution -väliseinäratkaisu on juuri sellainen innovaatio, jota Euroopan Unioni ja Ympäristöministeriö peräänkuuluttavat. Yhtiö on ainoana kotimaisena yrityksenä mukana EU:n innovaatioita kaupallistavassa kiertotalouden EU Circular Economy -hankkeessa. ”Olemme jo saaneet jalansijaa Suomen lisäksi myös kansainvälisillä markkinoilla”, Vehniäinen iloitsee.

Rakennusprojektien läpimenoaika lyhenee merkittävästi

Dust Shelterin DSS Solution -suojaseinät syntyivät viiden vuoden tuotekehitysprosessin tuloksena. Seinäkkeet ovat ilman työkaluja toisiinsa liitettäviä läpinäkyviä, tiiviitä, paloturvallisia, iskunkestäviä, UV-suojattuja ja korkeudeltaan säädettäviä elementtejä, joista muodostuu yhtenäinen tiivis väliseinärakenne. Tuoteperheeseen kuuluu lisäksi suojaseinään yhdistettävä oviyksikkö, jossa on valmiina tarvittava ilmansuodatus, sähkö ja alipaineistus. ”Vastaavanlaista kestävän kehityksen ja kierrätyksen mukaista ratkaisua ei ole muualla tarjolla”, Vehniäinen kertoo.

”Jo viidellä siirrolla tuotteet ovat maksaneet investoinnin takaisin.”

DSS Solution -tuotteiden vahvuuksiin kuuluvat huomattavan nopea asennus ja siirrot sekä kestävä seinärakenne. ”800m2 suojauspinta-alaa saadaan pystytettyä kuudessa tunnissa, kun perinteisillä menetelmillä aikaa voi kulua useita viikkoja. Jo viidellä seinäelementtien siirrolla tuotteet ovat maksaneet investoinnin takaisin, useimmiten jo ensimmäisessä rakennuskohteessa. Vuosien jatkokäyttö tuo merkittäviä säästöjä”, Vehniäinen laskee. Suojaseinien mahdollistamat vakio-olosuhteet, tiivis kosteussuoja, energiasäästöt ja asennuksen nopeus lyhentävät rakennusprojektien läpimenoaikaa merkittävästi.

Alumiiniset ja kliiniset DSS Solution -väliseinäratkaisut soveltuvat hyvin käytettäviksi myös lentokenttäalueilla, sairaaloissa, kouluissa, lastentarhoissa tai vaikkapa tilanjakajina väliaikaisissa toimistotiloissa. ”DSS Solution -seinät mahdollistavat asiakasyrityksen keskeytyksettömän toiminnan samassa rakennuksessa korjaustyön aikana”, huomauttaa tuotekehityksestä vastaava Yrjö Laiho.

Dust Shelterin innovoimien elementtiperusteisien pikasuojaseinien kumppanivalmistajana on suomalainen Promeco Oy.

Kaupallistamisvaihe käynnistyi

Myyntiä sekä vuokrausta hoitaa DSS Growth ja kaupallistamisvaihe on alkanut vauhdilla. Esimerkiksi Peab jatkaa onnistuneen pilottivaiheen jälkeen DSS-seinäkkeiden käyttöä ULTIMES Business Gardenin rakennusprojektissa. Hartela Oy hyödyntää DSS-tuotteita Rambollin uuden kampuksen rakennuksessa Espoon Leppävaarassa. ”Halusimme kokeilla uutta tapaa sääsuojaukseen. Seinäkkeet ovat osoittautuneet nopeiksi pystyttää ja siirtää”, vahvistaa työmaapäällikkö Ari Kammonen. Hän suosittelee tuotetta lämpimästi muillekin.

Vehniäinen tuo esiin myös suojaseinien mahdollistaman työolosuhteiden ja -ympäristön parantamisen. ”STX France St. Nazaire telakalla Ranskassa kolmivuorotyöstä voidaan tuotteemme ansiosta vähentää yksi työvuoro”, hän kertoo. ”Puhumattakaan huomattavasti parantuneista työoloista kylmänä ja kosteana vuodenaikana.”


Eroon huoltokatkoista

Yksi parhaimmista Dust Shelterin onnistumisista koettiin ilmanpuhdistuksen osalta AAVI Technologies Oy:n kanssa Mäkelänrinteen Uintikeskuksen saneerausremontissa. Ilmanpuhtaudeksi saavutettiin AAVI IonJet 1000:n kanssa keskiarvoksi 99 % erotusaste. Ympäröivän allastilan pölypitoisuudet vaihtelivat välillä 0,02 – 0,2mg/m3. Uimahalli pystyttiin siten pitämään asiakaskäytössä koko saneerauksen ajan.

Tiedustelut: myynti@dssgrowth.com

Liittyvät artikkelit