vaikuttajamedia presser
luottamus näkyy
”Olemme aktiivisesti keskittyneet toimintojen tehostamiseen ja arvojen selkiyttämiseen viimeiset kolme vuotta, ja sitä kautta kasvua on tullut mallikkaasti”, Rakennus Omeran toimitusjohtaja Tuomas Leppänen kertoo. Kuva: Petteri Peltonen/Presser Oy

Luottamus näkyy viivan alla

Rakennus Omera on nopealla kasvu-uralla luottamukseen ja arvoihin perustuvan johtamisotteen ansiosta.

Teksti: Vesa Brandt

”Kun on kentällä vaikuttanut melko nuorelta kaverilta, on oppinut siihen, että arvostus pitää ansaita teoilla ja osaamisella. Rakennusalalla toimiminen rakentuu kenties muitakin aloja enemmän luottamukseen, ja usein henkilökohtaisella tasolla”, sanoo Rakennus Omera Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Leppänen.

Rakennus Omera on vuonna 1999 perustettu yksityinen rakennusliike, joka keskittyy sekä uudis– että korjausrakentamiseen. Viime vuosina edellisten suhde on ollut noin 70/30. Asiakkaita ovat kaupungit, kunnat, säätiöt, yhdistykset ja muut ammattirakennuttajat.  

Leppänen nousi Omeran toimitusjohtajaksi vuoden 2015 alusta oltuaan yrityksessä noin viisi vuotta. Kaikkiaan 36-vuotias toimitusjohtaja on ollut alalla lähes 15 vuotta mm. työmaainsinöörinä, työnjohtajana, laskennan tehtävissä ja controllerina. Leppänen on ollut mukana yrityksen nousussa haastajakastiin ja liikevaihdon viisinkertaistamisessa vuosikymmenen vaihteesta. 

Hän kertoo, että Omeralla toimintaa ohjaavien arvojen auki kirjoittaminen ja niiden aktiivinen toteuttaminen johtamisessa on osa yrityksen menestystarinaa. Omeran arvot ovat avoimuus, kannattavuus ja luotettavuus. 

”Arvopohjainen toiminta rakentaa luottamusta. Luottamus on tällä alalla menestymisen peruskivi: arvoihin panostaminen näkyy myös tavoitteiden saavuttamisena. Tämän eteen olemme tehneet kovasti töitä tuotantojohtaja Aleksi Lehtisen kanssa, joka on ollut vahvasti mukana menestystarinan luomisessa yhdessä sitoutuneen ja arvomme sisäistäneen henkilöstömme kanssa. 

Aikaisemmin Omera toteutti pääosin hintakilpailuun perustuvia urakoita ja pienessä määrin gryndi-kohteitaNyt rakennuttajakentän luottamus avaa uusia mahdollisuuksia. 

”Kanssamme kisailemassa saattaa olla edelleenkin kymmenenkin kilpailijaa. Kilpailu-urakoinnin lisäksi yrityksen toiminta laajenee siihen suuntaan, että meillä on toimivia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Yhteistyötä syvennetään samoja intressejä tavoittelevien ammattirakennuttajien kanssa.” 

Pitkäkestoisessa yhteistyössä asiakkaidensa kanssa Omera osallistuu tavoitteiden saavuttamisessa projektien kustannusten ja vaihtoehtojen arviointiin yhteistyörakentajan roolissa.  

”Yhteistyörakentamisessa voidaan alusta asti laittaa kaikki panokset peliin, sillä silloin tiedetään, että ne eivät mene hukkaan. Tämä hyödyttää molempia osapuolia.” 

Leppänen pitää olennaisena luottamuksen rakentamisen resurssina Omeran perustajajäsenen Markku Lehtisen pitkäaikaista kokemusta rakentamisen eri osa-alueista. Tällä hetkellä Omeran johtoportaassa ja hallituksen puheenjohtajana toimiva Lehtinen on vaikuttanut alalla jo lähes puoli vuosisataa. Tätä kokemusta Lehtinen on perustajajäsenenä ja yrittäjänä jakamassa Omeran toimintaan. 

”Joissain tilanteissa on korvaamatonta, että neuvottelupöydän ääressä istuu noin kokenut henkilö. Neuvotteluiden ja hallitustyön lisäksi haluamme siirtää tätä pitkän kokemuksen tuomaa osaamista myös muulle henkilöstölle.” 


Lue lisää aiheesta johtajuus.

Liittyvät artikkelit