vaikuttajamedia presser
Kajaanin AMK
Teuvo Hatva, Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja (edessä oikealla) sekä Janne Vuorinen, Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan johtaja. Kuva: Kimmo Rauatmaa/Presser Oy

Kajaaniin nousee maailmanluokan datakeskus- ja analytiikkakeskittymä

Yksi maailman tehokkaimmista ja Euroopan ylivoimaisesti tehokkain suurteholaskennan tietokoneympäristöistä nousee Kajaaniin. LUMI-supertietokonehanke on osa Kainuun alueen laajamittaista innovaatioekosysteemiä.

Tiesitkö, että ilman supertietokoneita koronarokotettakaan ei olisi? Tehokkaat laskimet tuovat nopeampia ja tarkempia tuloksia, jotka mahdollistavat myös entistä enemmän tutkimustyötä. Supertietokoneita hyödynnetään muun muassa lääketieteessä, nanotieteissä, laskennallisessa kemiassa, uusien materiaalien kehittämisessä, ilmastotutkimuksessa, digitaalisten kaksosten luomisessa sekä yhä enemmän myös humanistisissa tieteissä.

Muutama vuosi sitten EU:ssa havaittiin, että eurooppalaisessa laskentakapasiteetissa oltiin jäämässä muusta maailmasta jälkeen. CSC – Tieteen Tietotekniikan Keskus Oy:n koordinoimana, Suomi osallistui supertietokoneen hankekilpailuun osana 10 maan konsortiota.

”Hanke oli lähes pedattu muualle, mutta saimme evaluoinnissa kirkkaasti parhaimmat tulokset. Myös tiukassa tarjouskilpailussa ylitettiin odotukset, eri toimijat Suomessa näkivät hankkeen potentiaalin laajemmin”, kiitää CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

LUMI-supertietokone on 202 Meur EU-hanke, vastaavia ei olla Suomeen aiemmin saatu. Kajaanissa käynnistyy loppuvuodesta 2021 yksi maailman tehokkaimmista ja ylivoimaisesti tehokkain Euroopan suurteholaskennan tietokoneympäristöistä. Jatkossa edellytykset tutkimus- ja innovaatiotoiminnalle sekä kansainväliselle yhteistyölle ovat erinomaiset. LUMI-hanke on neuvotteluvaltti myös muille EU-projekteille.

LUMI Datacenter
Havainnekuva LUMI-datacenteristä. Kuva: CSC

“Mitä enemmän saamme toimintaa hankkeen ympärille, sen suuremmat hyödyt ovat tulevaisuudessa. Tämä on koko Suomen asia.”

Pitkät TKI-perinteet

Kainuun alueella on pitkät perinteet elektroniikassa ja etenkin mittaustekniikassa. Cleantechin, biotalouden sekä urheilun ja hyvinvoinnin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan keskittynyt CEMIS on toiminut alueella jo yli 10 vuotta.

CEMIS on Oulun yliopiston, Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK), Jyväskylän yliopiston, VTT:n ja CSC:n yhteinen mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut sopimuspohjainen tutkimus- ja koulutuskeskus.

Kansallisia supertietokoneitakin on pyöritetty Kajaanissa jo vuosia. CSC aloitti konesalitoiminnan Kajaanissa 10 vuotta sitten. Kajaanin 50-vuotinen historia elektroniikkaosaamisessa ja entisen paperitehtaan myötä kehittynyt osaaminen, infra ja toimintavarmuus loivat edellytykset maailman toimivimmalle konesalille.

“Mitä enemmän saamme toimintaa hankkeen ympärille, sen suuremmat hyödyt ovat tulevaisuudessa.”

-Kimmo Koski, toimitusjohtaja, CSC.

Kansallisesti merkittävä innovaatioekosysteemi

Vuosien saatossa Kainuun alueelle on muodostunut tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaamisen myötä kokonainen ekosysteemi. Kehitystä ja hankkeita on ollut tukemassa myös muun muassa Kajaanin ja Sotkamon kaupungit, Kainuun liitto, OKM ja TEM, joka rahoittaa eritysrahoituksella suoraan kansallisesti merkittävän innovaatioekosysteemin kehitystyötä.

”Kajaani on omintakeinen, myönteisellä tavalla poikkeava kaupunki, jossa on fokusoitunutta osaamista. Kaupungin roolina on toimia mahdollistajana ja tukea saranakohdissa”, sanoo Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva.

Ekosysteemin ympärille pyritään tuottamaan arvonlisää osaamisen, verkostojen, yhteistyön ja infrastruktuurin kautta. Vanhojen toimintojen Kajaaniin siirtämiseen sijaan halutaan luoda uutta kestävälle pohjalle.

”Emme ole vain datacenter-lokaatio, vaan ympärillä on paljon muutakin osaamista”, Hatva huomauttaa.

Datan monialainen hyödyntäminen

Ekosysteemin kehittämisen myötä tavoitteena on myös löytää uusia aloja, joissa dataa ja analytiikka voidaan hyödyntää. Yksi näistä on liikunta- ja hyvinvointi.

Sotkamon Vuokatissa toimiva Jyväskylän yliopiston Liikuntateknologian yksikkö on maailman johtavia lumilajien tutkimusyksiköitä. Professori Vesa Linnamon johdolla toimiva yksikkö työskentelee yhteistyössä Olympiakomitean, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU), Vuokatti-Ruka Olympiavalmennuskeskuksen ja Vuokatin urheiluopiston kanssa. Datan rooli valmennus- ja urheilijatestauksessa on kasvamassa.

”Huippu-urheilu tarjoaa konkreettisen tartuntapinnan dataosaamisen soveltamiseen. Dataa on aina kerätty paljon, mutta tieto on ollut sirpaleista. Eri tahoilla on tehty paljon arvokasta työtä, mutta siiloissa. Tässä on potentiaalia datan ja tiedon laaja-alaisempaan hyödyntämiseen”, toteaa Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan johtaja Janne Vuorinen.

Huippu-urheilun datasta saadaan Vuorisen mukaan arvokasta tutkimustietoa sovellettaviksi myös laajemmin liikuntakulttuurin, hyvinvoinnin ja kansanterveyden hyväksi. Jospa Suomi olisikin tulevaisuudessa paras maa tarjoamaan osaamista urheiluun, urheilun tutkimiseen ja hyvinvointiin?

Tiivistä oppilaitosyhteistyötä ja yrityskumppanuuksia

Kimmo Koski kertoo CSC:n tehneen aina tiivistä oppilaitosyhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Opintoja kohdennetaan ja kehitetään aloille, joilla työvoiman tarvetta tulevaisuudessakin on. KAMKilla on opetuksen ja yritysprojektien käytössä oma supertietokone, mikä mahdollistaa erottautumisen muista alan koulutuksista.

KAMK supertietokone
Kajaanin ammattikorkeakoululla on käytössään oma supertietokone. Kuva: Kajaanin AMK

Datacenter-ratkaisujen erikoistumisopinnoissa pyritään varmistamaan tulevaisuuden osaamista konesalien ja supertietokoneiden ylläpitoon. Datasta tekoälyyn -insinöörien koulutusohjelmasta valmistuu datan jalostusketjun alkupään osaajia. Opiskelijat pääsevät jo heti ensimmäisestä vuodesta alkaen työskentelemään oikeissa yritysprojekteissa, missä oppeja sovelletaan muun muassa analytiikan ja visualisoinnin tarpeisiin.

Innovaatioekosysteemin kehittämiseen panostetaan voimakkaasti tulevina vuosina. CSC, KAMK ja Kajaanin kaupunki toivottavat uudet yritykset ja tutkimuslaitokset tervetulleiksi mukaan yhteistyöhön. Ekosysteemissä pääsee kokeilemaan matalalla kynnyksellä suurteholaskentaa, data-analytiikkaa ja tekoälyn menetelmiä.


Lue myös: VAIKUTTAJABLOGI | Laura Rajala: Rahoitusrumbat ja rakenteet yhteistyön blokkeinta.

Liittyvät artikkelit