vaikuttajamedia_presser
Laatuaikaa oman Kamun kanssa
Kamuksi voi ryhtyä kuka tahansa tasapainoinen aikuinen, ikään ja yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Kuva: Elina Manninen

Laatuaikaa oman Kamun kanssa

Yksikin luotettava aikuinen ihmissuhde voi muuttaa lapsen elämän. Kamun kanssa vietetään aikaa arkisten asioiden äärellä, kun omien vanhempien voimat ovat syystä tai toisesta vähissä. Harrastetaan, jutellaan ja nautitaan elämästä. Pitkäjänteinen OmaKamu-toiminta perustuu puhtaasti vapaaehtoisuuteen.

Helsinkiläinen Erkki Böös etsi pitkään sopivaa keinoa, jolla voisi edistää lasten hyvinvointia vapaaehtoistoiminnan kautta. Pankkimaailman johtotehtävissä työskennellyt Böös tykästyi OmaKamu ry:n toimintaan luettuaan yhdistyksestä kertovan lehtiartikkelin pari vuotta sitten.

”Olin itse vaikea nuori ja tiedän, kuinka helposti asiat olisivat voineet suistua raiteiltaan ilman yksittäisiä herättelijöitä ja hyvää kaveriverkostoa. Myös oma isäsuhteeni oli rikkinäinen.” Kolmen aikuisen lapsen isä viettää nyt yhteistä OmaKamu-aikaa 9-vuotiaan, isänsä menettäneen Joonan kanssa 2-4 kertaa kuukaudessa arkisen puuhastelun merkeissä.

”Olen saanut sukeltaa takaisin lapsen maailmaan, oppinut uutta suomalaisesta yhteiskunnasta ja aktivoitunut: käymme esimerkiksi pulkkamäessä ja pelaamme katusählyä. Palkitsevinta on nähdä iloisen lapsen silmät, kun hän tavatessamme juoksee innoissaan syliin”, Böös kertoo.

Pitkäjänteisyys toiminnan perustana

OmaKamu ry toimii Helsingin lisäksi Hämeenlinnassa, tarkoituksena on laajentaa toimintaa myös muualle Suomeen. Raha-automaattiyhdistyksen tuki myönnettiin OmaKamu ry:lle vuoden alusta.

Vapaaehtoisia Kamuja on opiskelijoista virkamiehiin kaikista ikä- ja yhteiskuntaluokista. Yhdistävänä tekijänä on aito halu auttaa ja vaikuttaa positiivisesti lapsen tulevaisuuteen.

”Heittäytykää mukaan, kun kuitenkin haluatte!”

Haasteena on silti aikuisten vapaaehtoisten määrän vähäisyys suhteessa tukea tarvitseviin lapsiin. ”Kaikki ovat tervetulleita, erityisesti miehiä kaivataan toimintaan enemmän. Heittäytykää mukaan, kun kuitenkin haluatte! Tämä antaa niin paljon”, Böös kannustaa.

Böös suosittelee tutustumaan OmaKamun verkkosivuihin ja punnitsemaan vapaaehtoisuutta. Kamuksi haluavat pääsevät alkuhaastattelun jälkeen ilmaiseen 15 tunnin ammattilaisten ohjaamaan koulutukseen. Sen aikana voi vielä pohtia salliiko elämäntilanne pitkäjänteisen sitoutumisen. Asiantuntijoiden voimin kartoitetaan sopivin Kamu-pari esimerkiksi yhteisten harrastusten kautta.

”Tarkoituksena on, että Kamun kanssa tehdään niitä asioita, joita perheen kanssa muutenkin tehdään. Kun käymme Joonan kanssa elokuvissa, pojan äiti maksaa leffalipun, minä saatan piffata hampurilaiset. Olennaista on, ettei Kamun ystävyys ole ostettavissa”, Böös korostaa.

Liittyvät artikkelit