vaikuttajamedia_presser
vanhanaikaista ajattelua

Tarvitaan vanhanaikaista ajattelua, jotta voidaan säilyttää laatu, intohimo ja perinteet

”Huomentaah! Mitä mammat!”, kajauttaa aamukierrokselle lähtevä kananhoitaja kanalan ovelta. Osa kanoista juoksee heti vastaan ja on valmiina avaamaan kengännauhat. Kukot ilmoittavat kiekaisuillaan muille kanoille, että ollaan saatu seuraa. Kierrolla tarkastetaan, että vettä on, ruokaa tulee ja kaikki toimii. Osa mammoista köllii hiekkakylpyalueella omassa kuopassaan, eikä meidän läsnäolo voisi vähempää kiinnostaa. Kaikki hyvin, ja matka jatkuu seuraavaan kanalaan. Näin on tehty jo vuodesta 1925.

Teksti: Kuorttisen luomukanala

Kuorttisen luomukanalassa Lappeenrannassa on nähty aikojen saatossa monen näköistä toimintaa, mutta vuonna 1998 luomuun siirtyminen oli niistä paras. Olemme puurtaneet kanojen kanssa jo kolmessa sukupolvessa ja nyt neljäs koittaa sisäistää oppeja. Puhtaat ja maukkaat luomumunat ovat näiden oppivuosien ammattitaidon tulos. Meitä on perheyrityksessä kahdeksan työntekijää, joista kaksi on suvun ulkopuolelta.

Meillä kaikki tehdään periaatteella kanat ensin, ja täällä kanat saavat todellakin seurata luonnollisia vaistojaan. Kanojen ollessa ulkona kukot varoittavat kanahaukoista ja kaikesta muustakin epäilyttävästä. Talvella lämpimässä ja kuivassa kanalassa kukot tyytyvät haareminsa ylläpitoon ja rähjäämiseen muiden kukkojen kanssa.

On rentouttavaa välillä istua alas, ja seurata kanojen elämää. Emme pidä kanojamme nykyaikaisissa ”kerrostaloissa” maksimoidaksemme kanamääräämme, vaan kanamme elävät perinteisissä yksikerroskanaloissa. Niissä on ikkunat luonnonvaloa antamassa, orret nukkumista varten sekä pehkualue kanojen virkistäytymistä ja hiekkakylpyjä varten. Kanoilla on tilavat pesät, joihin ne munivat. Ja silminnähden hyvä olla.

”Meillä kaikki tehdään periaatteella kanat ensin, ja täällä kanat saavat todellakin seurata luonnollisia vaistojaan.”

Kanat syövät meillä luomukauraa, joka tulee pääosin omilta pelloilta, jotka lannoitetaan luonnollisesti vain meidän tilan kompostoidulla kananlannalla. Kolmen viikon välein rahtimylläri kaartaa pihaan tekemään luomurehua. Siihen sekoitetaan pieni määrä luomusoijaa ja oikeaoppisesti monipuolisia kivennäisiä, joita kana tarvitsee.

Kerättäessä jokainen muna tarkastetaan aistinvaraisesti ja kerätään kennoihin kylmiöön viilenemään. Ne leimataan, punnitaan sekä läpivalaistaan pakkaamolla. Lopulta munat pakataan kuljetuslaatikoihin, ja toimitetaan kauppoihin rahtifirman toimesta. Autoissa on aina muita tuotteita, joten meidän munat pääsevät kimppakyydillä kauppoihin. Tuoretta, ekologista ja suoraan tilalta.

Kasvatamme itse kanamme untuvikosta lähtien, koska meille on arvo, että meidän mammat elävät ja munivat pitkään. Kanojen vanhentuessa huolehdimme myös, että rouvien elämä saa kunniallisen päätepysäkin, joko lautasella tai kesäkanana.

Olemme tila, jolla on kasvot ja ääni. Meillä voi tulla käymään ja meille voi soittaa. Tämä työ on usein likaista, raskasta ja välillä turhauttavaakin. Pitää hyväksyä kana sellaisenaan eikä yrittää pakottaa eläintä ihmisen rytmiin. Arvaamattomuus tuo eloa tilalle.


Lue lisää aiheesta ruoka.

Liittyvät artikkelit