Luomubroileria Suomesta Kaukoidän markkinoille

Puhdas luonto vientiveturina. Suomalaisella luomubroilerilla on kysyntää Hong Kongissa.

Suomen elintarviketuotanto teki viime joulukuussa uuden aluevaltauksen, kun L´Uomu Nokka alkoi viedä täällä kasvatettuja luomubroilereita Kaukoitään, Hongkongin markkinoille. Toimitusjohtaja Arto Jokisen mukaan jatkossa edetään vahvasti vienti edellä.

”Suomi-brändillä on edelleen vaikutusta. Suomen puhdas luonto on käsite ympäri maailman ja meille se on selkeä vientiveturi. Samoin tiedossa on se, että Suomessa tuotettu luomubroileri on samalla sekä antibiootti- että tautivapaa elintarvike”, Jokinen tiivistää.

Jokisen mukaan Aasia ja Arabimaat ovat potentiaalista kasvualustaa, sillä siellä vaalean lihan kulutus on suurta. ”Tapasimme hongkongilaisen CitySuper -ketjun edustajat Saksassa järjestetyillä Biofach-luomumessuilla ja vienti alkoi viime joulukuussa”, hän kertaa.

”Suomi-brändillä on edelleen vaikutusta. Suomen puhdas luonto on käsite ympäri maailman ja meille se on selkeä vientiveturi.”

L´Uomu Nokan toimitusjohtaja Arto Jokinen (oik.) Isojaakkolan tilalla yhdessä kasvattajien eli Teemu Ansion ja Tuire Jaakkolan kanssa. Tila on ollut samalla suvulla jo vuodesta 1589 lähtien.

Idea luomubroilerin kasvattamisesta Suomessa lähti S-ketjun puolelta ja ensimmäiset untuvikot tuotiin maahan Tanskasta kolme ja puoli vuotta sitten. Nyt linnut haudotaan Huittisissa, ne kasvatetaan Euran Paneliassa, Loimaalla sekä Punkalaitumella ja teurastus hoidetaan Säkylässä. Kaikki tapahtuu tunnin ajomatkan sisällä.

”Kolmen vuoden tavoite on tuotannon kolminkertaistaminen ja viennin lisäksi tähtäin on tietysti myös kotimaan markkinaosuuden kasvattaminen. Tällä hetkellä luomubroilerin osuus kokonaismarkkinasta on vain puoli prosenttia, joten kirittävää riittää”, ilmoittaa Jokinen.

Suomalaisen kaupan hyllyille luomubroilerituotteet saatiin syksyllä 2014. Uusinta uutta ovat säilyketuotteet.

Panelialaiselle Isojaakkolan tilalle ensimmäiset luomubroilerit tulivat viime marraskuussa ja parhaillaan kanalassa varttuu kolmas 4 700 yksilön joukko.

”Vaatimukset kasvatustilalle on luomussa tarkkaan määritelty, esimerkiksi kasvattamossa pitää olla ikkunat ja broilereilla pitää olla myös mahdollisuus ulkoiluun kesällä. Ja ruoan pitää tietysti olla luomua, kauraa ja vehnää täysrehuun lisättynä”, Tuire Jaakkola Isojaakkolan tilalta painottaa.

Teksti ja kuvat: Asko Tanhuanpää

Liittyvät artikkelit