vaikuttajamedia presser
Iduista terveyttä
Herkullisessa itu-nuudelikeitossa on mungpavun ituja, broileria ja katkarapuja. Poimi resepti talteen! Kuva: Lounasitu Oy

Iduista raikkautta ja terveyttä aterialle

Tiesitkö, että idut ovat raakaravintoa, jota ei tarvitse kypsentää? Kasvis- ja raakaruoan buumi lisää tietoisuutta itujen monikäyttöisyydestä osana terveellistä ruokavaliota.

”Idut ovat monessa mielessä parasta ravintoa ihmiskeholle. Idättäminen kasvattaa siemenen ravintoaineet joissakin tapauksissa jopa monikymmenkertaisiksi”, toteaa Pirkka Rauvola, Lounasitu Oy:n toimitusjohtaja. Hän tietää mistä puhuu. Jo yli 30 vuotta alalla toiminut Lounasitu on alan pioneeri ja suurin iduntuottaja Suomessa.

Idut ovat nykyajan superfoodia, jota laatutietoiset ihmiset haluavat entistä enemmän lautaselleen. ”Yhä suurempi osa suomalaisista suhtautuu valveutuneesti ruoan alkuperään ja ravintoarvoihin. Ruoan kotimaisuutta ja ekologisuutta seurataan tänä päivänä tarkasti”, Rauvola muistuttaa.

Idut ovat koostumukseltaan erittäin rapeita ja raikkaita ja niiden käyttötavat monipuolistuvat vuosi vuodelta, kun itujen käyttö ja ruoanlaiton luovuus yleistyvät rohkeammin. Wokkien ja salaattien lisukkeena Suomeen saapuneesta terveyspommista voi tehdä perinteisten reseptien lisäksi vaikka leipää, smoothieita tai erilaisia piirakoita.

Lounasidun tuotteet
TIESITKÖ, että Lounasidun tuotteita saa lähes jokaisesta hyvin varustellusta ruokakaupasta kautta maan?

Idätystoiminta alkaa puhtaista raaka-aineista

Idut sisältävät valtavasti erilaisia vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Idätys moninkertaistaa siemenen vitamiinipitoisuuden, jopa monikymmenkertaiseksi, ja siemenen sisältämät entsyymit muuttuvat ihmiskeholle suopeampaan muotoon.

Onnistuneen idätystoiminnan tärkeimmät tekijät ovat puhtaat raaka-aineet ja raikas pohjavesi. Rauvolan mukaan kaikki idätystoimintaan käytetyt siemenet ovat sertifioituja ja idätystoimintaan tarkoitettuja siemeniä, jotka testautetaan laboratoriokokein ennen käyttöä. Ennen idätystoiminnan alkua siemenet desinfioidaan ja kuumavesikäsitellään huolellisesti. Puhdas pohjavesi varmistaa tuotteen loppulaadun ja siemeniä kastellaankin useita kymmeniä kertoja tuotannon aikana.

”Meillä Suomessa on erittäin tarkka tuotantoprosessi, johon EU:n viranomaiset kävivät tutustumassa vuonna 2011. Meidän tuotantoprosessin pohjalta laadittiin koko EU:n yhteinen ohjeistus puhtaiden itujen tuotantomenetelmille”, yrittäjä kertoo ylpeänä.


Itu-nuudelikeitto

 • 1 sipuli
 • pala purjoa
 • 1 valkosipulinkynsi
 • pala tuoretta inkivääriä
 • 300 g broilerin rintafileitä
 • 200 g katkarapuja
 • 150 g nuudeleita
 • 100 g Lounasitu mungpavun ituja
 • 1,5 l kanalientä
 • 1 tl sokeria
 • 3 rkl kalakastiketta
 • 2 rkl sitruunan mehua
 • tuoretta korianteria

Silppua sipuli ja purjo, hienonna inkivääri ja valkosipulinkynsi. Leikkaa broileri suikaleiksi. Kuullota sipuli, purjo, valkosipuli ja inkivääri. Lisää kanaliemi, sokeri ja kalakastike. Keitä hiljalleen. Paista sillä välin broilerisuikaleet. Lisää broileri keittoon, keitä vielä noin 10 minuuttia. Valmista nuudelit. Lisää keittoon lopuksi sitruunan mehu, nuudelit, idut ja katkaravut. Kuumenna, mutta älä enää keitä, etteivät katkaravut sitkisty. Silppua keittoon runsaasti tuoretta korianteria.

Kaisa Sillanpää, Tuulikummun keittiössä –ruokablogi


LounasituTuoteuudistuskokonaisuus muutti pakkauksen ja designin. Pakkaukseen käytetään täysin uusia tuoretuotteille suunniteltuja pakkausrasioita. Rasioiden ainutlaatuinen lukkorengasmekanismi takaa tuotteen turvallisuuden ja paremman säilyvyyden. Tuoteuudistuksen yhteydessä uudistettiin myös logo ja brändi. Yleisilme on nyt yhtenäinen ja moderni.


Lue myös: Idut ovat laatutietoisen monipuolinen terveyspommi.

Liittyvät artikkelit