Varsinaissuomalaisessa maalaismaisemassa, kiharaisten teiden päässä sijaitsee pieni, mutta väkevä tuoantolinja. Sillä valmistuvat tuotteet ovat tuttuja terveystietoisille suomalaisille vuosikymmenien ajalta. Mungpavun ja sinimailasen itujen tuotantoon erikoistunut Lounasitu aloitti toimintansa jo 30 vuotta sitten, kun kasvisruokavalio oli Suomessa vielä pienen piirin juttu.
”Idut ovat nykyajan superfoodia, jota laatutietoiset ihmiset haluavat entistä enemmän lautaselleen. Yhä suurempi osa suomalaisista suhtautuu valveutuneesti ruoan alkuperään ja ravintoarvoihin, ja tämähän on täysin prosessoimatonta ravintoa”, toteaa toimitusjohtaja Pirkka Rauvola.
Idätys moninkertaistaa siemenen vitamiinipitoisuuden. Lisäksi siemenen rasvat muuttuvat menetelmässä sellaiseen muotoon, että ihmiskehon on helppo käsitellä niitä. ”Idut ovat monessa mielessä parasta ravintoa ihmiskeholle. Idättäminen kasvattaa siemenen ravintoaineet joissakin tapauksissa jopa moni- kymmenkertaisiksi”, toteaa Rauvola.

ja ruokiin lisättynä. Kuva: Tuukka Salo/Presser Oy
Myös rapean herkun käyttötavat ovat monipuolistuneet. Wokkien ja salaattien lisukkeena Suomeen saapuneesta terveyspommista voi tehdä perinteisten reseptien lisäksi esimerkiksi leipää, smoothieita ja erilaisia piirakoita.
”Tuntuu, että sovellusmahdollisuuksia tulee koko ajan lisää sitä mukaa, kun käyttö yleistyy ja tekniikka kehittyy. Hiljattain eräs ranskalainen firma otti meihin yhteyttä – heidän aikomuksenaan olisi tehdä sinimailasesta itupohjaista kosmetiikkaa”, paljastaa Rauvola.
Yhden yleisen väärinkäsityksen Rauvola haluaa korjata. Joissakin ravintosuosituksissa idut opastetaan kypsentämään, etenkin, jos niitä tarjoillaan lapsille. ”Idut ovat raakaravintoa, eikä niitä pitäisi missään nimessä kypsentää. Kypsentämättömänäkin tuotteiden tautiriski on olematon. Meillä Suomessa on erittäin tarkka tuotantoprosessi, johon EU:n viranomaisetkin kävivät tutustumassa vuonna 2012. Meidän tuotantoprosessin pohjalta tehtiin koko EU:n ohjeistus itujen tuotantomenetelmille”, yrittäjä kertoo ylpeänä. •
Teksti: Jaakko Mikkola
Itunuudelit
- 2 broilerin fileetä
- 1 valkosipulinkynsi
- pala tuoretta inkivääriä
- 1 tl punaista currytahnaa
- 200 g kaalia
- 150 g Lounasitu porkkana-mungsalaattia 150 g nuudeleita
Kastike:
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl osterikastiketta
- 1 rkl fariinisokeria
- mustapippuria & suolaa
Ohje:
- Hienonna valkosipulinkynsi ja inkivääri. Suikaloi kaali. Valmista nuudelit.
- Paloittele broileri suikaleiksi ja paista pannulla. Ota broileri pois pannulta ja jätä odottamaan.
- Kuullota valkosipuli, inkivääri ja lisää currytahna mukaan. Laita pannulle kaali ja paista pari minuuttia. Lisää porkkana-mungsalaatti ja sekoittele pari minuuttia.
- Lisää nuudelit ja paistettu broileri.
Sekoita kastike, kaada mukaan ja sekoita hyvin.
Resepti: Kaisa Sillanpää, Tuulikummun keittiössä -ruokablogi
Lue myös: Iduista raikkautta ja terveyttä aterialle.