vaikuttajamedia presser
Itunuudelit
Itunuudelien resepti jutun lopussa

Idut ovat laatutietoisen monipuolinen terveyspommi

Kasvis- ja raakaruoan buumi lisää tietoisuutta itujen monikäyttöisyydestä osana terveellistä ruokavaliota. Alan suurinta yritystä luotsaavalle Rauvolan perheelle vitamiinipakkaus tuo elannon ja näkyy keittiössä lähes joka aterialla.

Varsinaissuomalaisessa maalaismaisemassa, kiharaisten teiden päässä sijaitsee pieni, mutta väkevä tuoantolinja. Sillä valmistuvat tuotteet ovat tuttuja terveystietoisille suomalaisille vuosikymmenien ajalta. Mungpavun ja sinimailasen itujen tuotantoon erikoistunut Lounasitu aloitti toimintansa jo 30 vuotta sitten, kun kasvisruokavalio oli Suomessa vielä pienen piirin juttu.

”Idut ovat nykyajan superfoodia, jota laatutietoiset ihmiset haluavat entistä enemmän lautaselleen. Yhä suurempi osa suomalaisista suhtautuu valveutuneesti ruoan alkuperään ja ravintoarvoihin, ja tämähän on täysin prosessoimatonta ravintoa”, toteaa toimitusjohtaja Pirkka Rauvola.

Idätys moninkertaistaa siemenen vitamiinipitoisuuden. Lisäksi siemenen rasvat muuttuvat menetelmässä sellaiseen muotoon, että ihmiskehon on helppo käsitellä niitä. ”Idut ovat monessa mielessä parasta ravintoa ihmiskeholle. Idättäminen kasvattaa siemenen ravintoaineet joissakin tapauksissa jopa moni- kymmenkertaisiksi”, toteaa Rauvola.

Idut
Idut ovat kiinteä osa Pirkka ja Kaisa Rauvolan perheen ruokavaliota, sillä myös yrittäjäpariskunnan lapset pitävät niistä sellaisenaan
ja ruokiin lisättynä. Kuva: Tuukka Salo/Presser Oy

Myös rapean herkun käyttötavat ovat monipuolistuneet. Wokkien ja salaattien lisukkeena Suomeen saapuneesta terveyspommista voi tehdä perinteisten reseptien lisäksi esimerkiksi leipää, smoothieita ja erilaisia piirakoita.
”Tuntuu, että sovellusmahdollisuuksia tulee koko ajan lisää sitä mukaa, kun käyttö yleistyy ja tekniikka kehittyy. Hiljattain eräs ranskalainen firma otti meihin yhteyttä – heidän aikomuksenaan olisi tehdä sinimailasesta itupohjaista kosmetiikkaa”, paljastaa Rauvola.

Yhden yleisen väärinkäsityksen Rauvola haluaa korjata. Joissakin ravintosuosituksissa idut opastetaan kypsentämään, etenkin, jos niitä tarjoillaan lapsille. ”Idut ovat raakaravintoa, eikä niitä pitäisi missään nimessä kypsentää. Kypsentämättömänäkin tuotteiden tautiriski on olematon. Meillä Suomessa on erittäin tarkka tuotantoprosessi, johon EU:n viranomaisetkin kävivät tutustumassa vuonna 2012. Meidän tuotantoprosessin pohjalta tehtiin koko EU:n ohjeistus itujen tuotantomenetelmille”, yrittäjä kertoo ylpeänä. •

Teksti: Jaakko Mikkola


Lounasidun valikoimaan kuuluvat mm. Mungpavun idut, Sinimailasen idut, Porkkana-Mung salaatti, sekä linsseillä ryhditetty Itusalaatti.

Itunuudelit

 • 2 broilerin fileetä
 • 1 valkosipulinkynsi
 • pala tuoretta inkivääriä
 • 1 tl punaista currytahnaa
 • 200 g kaalia
 • 150 g Lounasitu porkkana-mungsalaattia 150 g nuudeleita

Kastike:

 • 2 rkl soijakastiketta
 • 2 rkl osterikastiketta
 • 1 rkl fariinisokeria
 • mustapippuria & suolaa

Ohje:

 1. Hienonna valkosipulinkynsi ja inkivääri. Suikaloi kaali. Valmista nuudelit.
 2. Paloittele broileri suikaleiksi ja paista pannulla. Ota broileri pois pannulta ja jätä odottamaan.
 3. Kuullota valkosipuli, inkivääri ja lisää currytahna mukaan. Laita pannulle kaali ja paista pari minuuttia. Lisää porkkana-mungsalaatti ja sekoittele pari minuuttia.
 4. Lisää nuudelit ja paistettu broileri.
  Sekoita kastike, kaada mukaan ja sekoita hyvin.

Resepti: Kaisa Sillanpää, Tuulikummun keittiössä -ruokablogi


Lue myös: Iduista raikkautta ja terveyttä aterialle.

Liittyvät artikkelit