vaikuttajamedia_presser
sanaviidakossa

Erityisruokavalioiden sanaviidakossa

Erikoisruokavalioiden sanaviidakossa on helppo saada pää pyörälle. Voiko lakto-ovo-vegetaarista ruokavaliota noudattava syödä kananmunaa? Tai voiko gluteenitonta ruokavaliota noudattava syödä kauraleipää? Kokosimme pienen muistilistan avuksesi.

Gluteeniton 

Keliakian ruokavaliohoitoon soveltuvat elintarvikkeet, jotka eivät sisällä vehnää, ruista eikä ohraa. Kauran käyttö on mahdollista edellyttäen, että hoitava lääkäri seuraa taudin kulkua.  

Kolesteroliton 

Sydän- ja verisuonisairausten ja diabeteksen ruokavaliohoidossa vähennetään runsaasti kolesterolia sisältävien elintarvikkeiden käyttöä. Kolesterolittomaan ruokavalioon sopivat elintarvikkeet, jotka sisältävät kolesterolia enintään 5 mg/100 g elintarviketta kohden. 

Laktoositon 

Laktoosin imeytymishäiriossä maitosokerin eli laktoosin pilkkoutuminen vähenee, mikä johtuu laktaasientsyymin puutoksesta. Laktoosin imeytymishäiriön ruokavaliohoidossa vähennetään laktoosia sisältävien elintarvikkeiden käyttöä. 

Lakto-ovo-vegetaarinen 

Lakto-ovo-vegetaariseen ruokavalioon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita ja kananmunaa. 

Laktovegetaarinen 

Laktovegetaariseen ruokavalioon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita. 

Luontaisesti Gluteeniton 

Luontaisesti gluteenittomat elintarvikkeet on valmistettu sellaisista raaka-aineista, jotka eivät ole koskaan sisältäneet gluteenia eli niistä ei ole tarvinnut poistaa sitä. Ruokavalio ei sisällä ruista, vehnää, kauraa eikä ohraa. 

Maidoton 

Lehmänmaidolle allerginen on herkistynyt maidon valkuaisaineille. Maitoallergian ruokavaliohoidossa vältetään maitoa ja maitoa sisältävien elintarvikkeiden käyttöä. 

Makeuttamaton 

Makeuttamattomaan ruokavalioon kuuluvat tuotteet eivät sisällä lisättyä sokeria eikä makeutusaineita. 

Munaton 

Munattomaan ruokavalioon ei sisälly kananmunaa. 

Rasvaton 

Rasvattomaan ruokavalioon voidaan katsoa kuuluvan elintarvikkeet, jotka sisältävät rasvaa enintään 0,5 g/100 g elintarviketta kohden.  

Soijaton 

Soijattomaan ruokavalioon eivät sisälly soijapavut eivätkä soijavalmisteet, kuten tofu. 

Suolaton 

Elintarvike ei sisällä lisättyä suolaa 

Vegaaninen 

Vegaaniseen ruokavalioon sisältyy pelkästään kasvikunnan tuotteita. 

Vitaminoitu 

Elintarvikkeeseen on lisätty vitamiineja ja kivennäisaineita. 

Vähärasvainen 

Vähärasvaiseen ruokavalioon soveltuviksi voidaan katsoa sellaiset elintarvikkeet, jotka sisältävät vähemmän rasvaa kuin vastaavat elintarvikkeet samassa elintarvikeryhmässä. 

 Lähde: Fineli.fi 


Lue lisää aiheesta ruoka.

Liittyvät artikkelit