Gluteeniton
Keliakian ruokavaliohoitoon soveltuvat elintarvikkeet, jotka eivät sisällä vehnää, ruista eikä ohraa. Kauran käyttö on mahdollista edellyttäen, että hoitava lääkäri seuraa taudin kulkua.
Kolesteroliton
Sydän- ja verisuonisairausten ja diabeteksen ruokavaliohoidossa vähennetään runsaasti kolesterolia sisältävien elintarvikkeiden käyttöä. Kolesterolittomaan ruokavalioon sopivat elintarvikkeet, jotka sisältävät kolesterolia enintään 5 mg/100 g elintarviketta kohden.
Laktoositon
Laktoosin imeytymishäiriossä maitosokerin eli laktoosin pilkkoutuminen vähenee, mikä johtuu laktaasientsyymin puutoksesta. Laktoosin imeytymishäiriön ruokavaliohoidossa vähennetään laktoosia sisältävien elintarvikkeiden käyttöä.
Lakto-ovo-vegetaarinen
Lakto-ovo-vegetaariseen ruokavalioon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita ja kananmunaa.
Laktovegetaarinen
Laktovegetaariseen ruokavalioon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita.
Luontaisesti Gluteeniton
Luontaisesti gluteenittomat elintarvikkeet on valmistettu sellaisista raaka-aineista, jotka eivät ole koskaan sisältäneet gluteenia eli niistä ei ole tarvinnut poistaa sitä. Ruokavalio ei sisällä ruista, vehnää, kauraa eikä ohraa.
Maidoton
Lehmänmaidolle allerginen on herkistynyt maidon valkuaisaineille. Maitoallergian ruokavaliohoidossa vältetään maitoa ja maitoa sisältävien elintarvikkeiden käyttöä.
Makeuttamaton
Makeuttamattomaan ruokavalioon kuuluvat tuotteet eivät sisällä lisättyä sokeria eikä makeutusaineita.
Munaton
Munattomaan ruokavalioon ei sisälly kananmunaa.
Rasvaton
Rasvattomaan ruokavalioon voidaan katsoa kuuluvan elintarvikkeet, jotka sisältävät rasvaa enintään 0,5 g/100 g elintarviketta kohden.
Soijaton
Soijattomaan ruokavalioon eivät sisälly soijapavut eivätkä soijavalmisteet, kuten tofu.
Suolaton
Elintarvike ei sisällä lisättyä suolaa
Vegaaninen
Vegaaniseen ruokavalioon sisältyy pelkästään kasvikunnan tuotteita.
Vitaminoitu
Elintarvikkeeseen on lisätty vitamiineja ja kivennäisaineita.
Vähärasvainen
Vähärasvaiseen ruokavalioon soveltuviksi voidaan katsoa sellaiset elintarvikkeet, jotka sisältävät vähemmän rasvaa kuin vastaavat elintarvikkeet samassa elintarvikeryhmässä.
Lähde: Fineli.fi
Lue lisää aiheesta ruoka.