vaikuttajamedia presser
yrityskulttuurimuotoilija Heli Rautjärvi

Heli Rautjärvi: Mitä et ymmärrä, sitä et voi johtaa

Yrityskulttuuria voi ja pitää johtaa. Johtaminen onnistuu kuitenkin vain, jos ymmärtää konkretian ja yhteyden arjen tekemiseen, sanoo yrityskulttuurimuotoilija Heli Rautjärvi. Pahimmillaan tiedostamaton kulttuuri tuhoaa mahdollisuudet päästä yrityksen tavoitteisiin. 

Kukaan ei vaatisi talousjohtajaa hoitamaan tonttiaan näkemättä yrityksen lukuja. Viestintäjohtajan ei voisi kuvitella kehittävän vastuualuettaan tuntematta yrityksen sekä tuotteiden tai palveluiden tarinaa ja brändiä. Myyntijohtaja ei taitaisi päästä kummoisiinkaan suorituksiin tuntematta myyntilukuja, asettamatta tavoitteita ja auttamatta tiimiään elämään noita tavoitteita todeksi jokapäiväisessä tekemisessä.

Kuitenkin yrityskulttuurin saatetaan olettaa tapahtuvan ihan itsestään, lähtötilannetta tuntematta tai tavoitetilaa määrittelemättä. Ja tottahan se sikäli onkin, että jonkunlainen kulttuuri kyllä syntyy ihan jokaiseen riittävästi yhdessä aikaa viettävään yhteisöön. Se, viekö tuo sattumalta syntynyt kulttuuri organisaatiota sen olemassaolon tarkoitusta ja liiketoiminnallisia tavoitteita tukevaan suuntaan, onkin sitten jo toinen kysymys. Aika harvoin vie, ainakaan kovin kauaa ja johdonmukaisesti. Pahimmillaan tiedostamaton kulttuuri tuhoaa mahdollisuudet päästä yrityksen tavoitteisiin.

Se, miksi yrityskulttuuri ei ole vielä noussut itsestään selväksi osa-alueeksi jokaisen johtoryhmän agendaa, johtunee kahdesta haasteesta:

  1. Yrityskulttuuria käsitteenä, sen merkitystä ja tärkeyttä, voi olla vaikea ymmärtää. Jos luulet kulttuurin tarkoittavan oopperalippuja tai mukavaa yhdessä etkä näe sen kytköstä liiketoimintaan, voi olla vaikea hoksata, että tämä olisi ylipäätään tietoisen johtamisen arvoista.
  2. Vaikka ymmärretäänkin yrityskulttuurin merkitys ja tärkeys, ei välttämättä osata kytkeä kulttuuria arjen tekemisen tasolle. Jos aihe tuntuu hähmäiseltä yläpilveltä vailla konkretiaa, ei sen johtaminen tunnu mahdolliselta.

Me Leidenschaftilla väitämme, että yrityskulttuurin ympäriltä voi kuitenkin karsia kaiken hähmän ja yrityskulttuuria voi ymmärtää. Vallitsevan yrityskulttuurin voi kartoittaa, ja tavoitteet mahdollistavan tavoitekulttuurin määritellä. Nyky- ja tavoitetilan välisen aukon voi tehdä näkyväksi, ja sitä voi lähteä kuromaan kiinni ihan arkisella, yhdessä sovitulla tekemisellä. Yrityskulttuuria voi johtaa, mutta vain ymmärtämällä minkä kanssa on tekemisissä.


Kirjoittaja Heli Rautjärvi työskentelee yrityskulttuurimuotoilijana Leidenschaft Oy:ssä. Hän on sekä julkista että yksityistä sektoria kolunnut organisaatioiden ja johtamisen kehittämisen asiantuntija. Kuuntele lisää Helin ajatuksista psykologi Niina Lyytisen Psykopodiaa-podcastissa tänään 15.6.2020.

Lue lisää aiheesta yrityskulttuuri.

Liittyvät artikkelit