vaikuttajamedia presser
Kuva: ICT Elmo Oy

Elmo rakensi yrityskulttuurinsa uudelleen

Kun ICT-talo Elmo sai viime keväänä asiakkaakseen 2 800 hengen ilmailu- ja puolustuskonserni Patrian, moni kysyi, miten ihmeessä. Vastaus on yllättävän yksinkertainen: yhtenevän yrityskulttuurin ja avoimen keskustelun ansiosta.

Elmon toimitusjohtaja Janne Aaltonen on ahminut viime vuosina tietokirjallisuutta henkilöstöjohtamisesta, asiakas- ja henkilöstökokemuksesta ja yrityskulttuurista. Häntä on kiinnostanut, miten rakennetaan asiantuntijaorganisaatio, jossa niin tekijät kuin asiakkaat voivat hyvin. Elmo onkin kehittynyt määrätietoisesti kohti itseohjautuvaa Teal-organisaatiota.

”Hypoteesina oli, että jos optimoimme ihmisasiat niin asia-asiat optimoituvat itsestään. Aloimme toimia täysin uudella tavalla, optimoida innostusta. Asiantuntijamme saivat täyden vapauden ja luottamuksen. Johtoryhmä lakkautettiin kolmisen vuotta sitten. Päätökset, ohjaus ja valvonta tulevat henkilöstöltä. Elmot lähtivät tekemään asiakkaidemme päivästä parempaa, ja innostus alkoi poikia markkinoiden parasta asiakaskokemusta”, Aaltonen tiivistää.

Janne Aaltonen, toimitusjohtaja ICT Elmo Oy Kuva: Riikka Vaahtera
”Eihän tämä ole yritys vaan kultti!”

Asiakaskokemusta ja tyytyväisyyttä on mitattu Elmolla vuosittain NPS- eli nettosuositteluindeksillä. NPS-luku voi olla välillä -100 ja 100. Elmon luku on noussut tasaisesti ja ollut viime mittauksissa reilusti päälle 80. Luku on poikkeuksellisen hyvä millä tahansa toimialalla. ”Asiakas kyllä aistii, onko talossa hyvä meininki ja yltävätkö tekijät parhaaseen terveen yrityskulttuurin tukemana. Uskon vahvasti, että asiakastyytyväisyys onnistuu vain henkilöstötyytyväisyyden kautta”, Aaltonen sanoo.

Myös Patria vakuuttui Elmon tekemisen meiningistä. Sopimuksen syntyä edelsi tekijähaastattelut, joiden tulos oli hämmentävän yhdenmukainen. Kaikki puhuivat leanista kulttuurista ja luottamuksesta. Jopa siinä määrin, että Patrian palvelujohtaja tokaisi Elmolla käydessään: ”Eihän tämä ole yritys vaan kultti!”

The Elmo Way on arvopohjaista tekemistä

Patrian kommenttia siteerattiin, kun Elmon yrityskulttuuri laitettiin viime syksynä kansiin The Elmo Way “Kultt(uur)ikirjaksi”. Jokainen kirjaan valittu sana pureskeltiin elmojen kesken. Elmon arvot – yhteisöllisyys, innostus, itseohjautuvuus ja luottamus purettiin auki. Mitä ne tarkoittavat ja miten niitä voidaan tukea?

”Vain siten konkretia sanojen taakse eletään todeksi joka päivä. Mylläsimme sanojen ohella toimintatavat, toimitilat, työkalut ja prosessit ja varmistimme, että jokainen kokee tulevansa kuulluksi. Sellaista on meillä The Elmo Way.”

Teksti: Riina Rautiainen


Elmon kulttuurikirja on luettavissa tästä.

Liittyvät artikkelit