vaikuttajamedia_presser
miten löydän it-ammattilaisen

Miten löydän IT-ammattilaisen heinäsuovasta?

Suomi on kahdeksatta vuotta taantumassa. Työttömyysluvut rikkovat kaikkien aikojen ennätyksiä. Samaan aikaan työnantajien kilpailu tietyistä IT-ammattilaisista käy kuumempana kuin koskaan. Miten tässä nyt näin kävi?

Teksti: Ilpo Järvenpää

Nopeasti kehittyvällä IT-alalla putkahtaa jatkuvasti esiin uusia innovaatioita. Jotkut niistä lähtevät lentoon ja synnyttävät heti tarvetta uudelle osaamiselle ja työrooleille. Kehitys on niin nopeaa, että osaamisen kysyntä ja tarjonta ovat jatkuvasti epätasapainossa.

Mitä keinoja rekrytoijalla on löytää kilpailtuja osaajia?

#1 Perinteinen IT-asiantuntijan rekrytointi 

Old school -rekrytoija tekee työpaikkailmoituksen, julkaisee sen muutamassa portaalissa ja jää odottelemaan hakemuksia. Näinkin voi toki onnistua. Mutta jos menetelmällä tärppää vuonna 2016 modernin teknologian huippuosaajan rekrytoinnissa, kannattaa laittaa myös lottokuponki vetämään. Harvalla mielenkiintoisessa työssä olevalla huippuosaajalla on kuitenkaan aikaa ja tarvetta seurata työpaikka-ilmoituksia.

#2 Talent Poolin rakentaminen

Mikäli yritys toimii alalla, jossa liiketoiminnan ja osaajatarpeen ennustaminen on luotettavaa vuosiksi eteenpäin, ns. talent poolin rakentaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Yritys kerää järjestelmällisesti tietokantaa mahdollisista tulevaisuuden työntekijöistä. Kun osaajatarve tulevaisuudessa realisoituu, talent poolista löytyy sopivia kandidaatteja.

Ongelmana on, että ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Talent pooliin voi kerääntyä vääränlaisia osaajia ja rakennustyö on valunut hukkaan.

#3 Etsiminen LinkedIn-sovelluksella 

Kun rekrytoija käyttää LinkedIn-tietokantaa ja suorahaun menetelmiä, onnistumistodennäköisyys paranee dramaattisesti. Huippuosaajan etsijä on harvoin kiinnostunut niistä, jotka eivät ole saaneet tehdyksi LinkedIn-profiilia.

LinkedIn-sovelluksen käytössäkin on omat haasteensa. Hakutulokset ovat samat kuin kilpailevan yrityksenkin rekrytoijalla. Samat kasvot putkahtavat hakutuloksiin myös ulkomailta operoivilla kymmenillä rekrytointialan palveluyritysten rekrytoijilla.

Rekrytoijan paikallis- ja kilpailijatuntemus antaa merkittävän kilpailuedun. Jos hän vielä aidosti ymmärtää, mitä IT-alan loppumattomat erikoistermit ja lyhenteet tarkoittavat, on hän kukonaskeleen edellä muita rekrytoijia. Oikeilla hakutekijöillä löytyvät ne osaajat, jotka eivät tule todennäköisimmillä kriteereillä esiin. Toimialaa tunteva IT-osaajan etsijä löytää ne ammattilaiset, jotka eivät ole vielä kyllästyneet heitä pommittaviin rekrytoijiin.


ilpo-jarvenpaaKirjoittaja, Ilpo Järvenpää, toimii ICT-ammattilaisten, esimiesten ja myyntihenkilöstön rekrytointeihin erikoistuneen ICT Directin toimitusjohtajana.


Lisää aiheesta kehitys.

Liittyvät artikkelit