vaikuttajamedia presser
Kemin satama kirkastaa
Kunnossapitopäällikkö Yrjö Kauppila ja tuore toimitusjohtaja Jaakko Rantsi tuovat Kemin satamaan uusia liiketoimintaideoita ja toimintatapoja. Kuva: Susanna Chazalmartin/Presser Oy

Kemin Satama kirkastaa visiotaan

Kilpailu lisääntyy myös satama-alalla. Kemin Satama Oy keskittyy ydinliiketoimintaansa, mutta yhtiössä ollaan valmiita etsimään myös uudenlaisia liiketoimintaideoita perinteisten toimintamallien rinnalle.

Teksti: Susanna Chazalmartin

Satamatoiminnassa eletään Suomessa merkittävää murroskautta. Aiemmin kuntien omistuksessa olleet satamat on yhtiöitetty.

Yli neljänkymmenen vuoden uran satamissa tehnyt Yrjö Kauppila on nähnyt alan muutoksen. Elokuussa kunnossapitopäälliköksi nimitetyn Kauppilan mukaan sahatavarapinoja näkee satamassa enää harvoin. ”Kemissä laivamäärät alkoivat lisääntyä 90-luvulla, kun satamaa lähdettiin laajentamaan. 2000-luvun alussa toteutettu Lapin syväsatamahanke oli myös valtava panostus. Siinä vaiheessa Stora Enson varastot siirtyivät satama-alueelle. Myös EU:n myötä lisääntyneet säädökset ja ISO laatujärjestelmä ovat vaikuttaneet työhön.”

Kemin Satama siirtyi avoimille markkinoille etujoukoissa neljä vuotta sitten. Tänä keväänä toimitusjohtajaksi nimitetty Jaakko Rantsi piirtää nyt suuntaviivoja tulevaan yhdessä tiiminsä kanssa. Käynnissä on strategiatyö, joka valmistuu vuodenvaihteessa.

”Aion panostaa uusien avainhenkilöiden sisäänajoon huolella.”

”Tulemme tarvitsemaan uudenlaisia liiketoimintaideoita ja toimintatapoja, jotta pysymme kilpailussa mukana. Kemin Sataman tavaravirta on ollut pari viime vuotta loivassa laskusuunnassa, mutta tarkoituksenamme on kirkastaa yrityksen visiota ja kääntää kelkka taas nousuun. Volyymia markkinoilla kyllä riittää”, Rantsi linjaa.

Satamassa on varauduttu Kaidin suunnitteleman biopolttoainejalostamon tuloon, mutta myös lisääntyviin malmimääriin. Luvat ovat kunnossa ja infrastruktuuri pääosin valmiina.

”Biopolttoainejalostamon tulo olisi tietysti meille onnenpotku. Lappilaisena satamana myös malmissa on meillä iso potentiaali, mutta emme aio jäädä odottelemaan markkinoiden elpymistä”, Rantsi sanoo.

Kauppila huomauttaa, että satamassa tehdyt suuret investoinnit mahdollistavat tavaravirtojen kasvun. Parhaillaan käynnissä on ykköslaiturin kunnostus, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Arvokas tietotaito

Rantsi arvostaa henkilökunnan vankkaa kokemusta. Hän näkee tietotaidon poisjäämisen eläköitymisen myötä riskinä.

”Aion panostaa uusien avainhenkilöiden sisäänajoon huolella. Meillä on nyt hyvä tekemisen meininki ja haluan sen jatkuvan. Tämän vuoden kehitys näyttää jo edellisvuotta paremmalta. Elämme tällä alalla mielenkiintoisia aikoja.”

Vaikka satamaa johdetaan nyt kuin mitä tahansa yritystä ja tulostavoitteet ovat kovat, ihmiset ovat Kemin satamassa etusijalla. Hyvä työilmapiiri näkyy olemattomina poissaoloina ja äärimmäisen pienenä vaihtuvuutena.

”Meillä on täällä erittäin motivoitunutta ja osaavaa väkeä töissä. Jokin aika sitten rekrytoimme kunnossapitoon pitkästä aikaa uuden nuoren henkilön. Hänestä koulutamme uutta tulevaisuuden tekijää”, Kauppila sanoo.

Liittyvät artikkelit