vaikuttajamedia presser
Iloq Mercuri Urval
Mercuri Urvalin Johanna Massa ja iLOQin Heikki Hiltunen tietävät, että kulttuurin rakentaminen on systemaattista ja pitkäjänteistä. Kuva: Matti Hietala/Presser Oy

Kasvuyrityksen strateginen kumppani

Suomen kuumimpiin kasvuyrityksiin lukeutuva iLOQ luottaa rekrytoinneissa Mercuri Urvaliin. Oulusta alkanut yhteistyö jatkuu kansainvälisten rekrytointien ja sparrauksen muodossa jo kahdeksassa maassa.

Millainen avain sinun taskussasi kilisee? Suomessa jo joka kymmenes lukitusjärjestelmä on digitaalinen. Kotimainen iLOQ kehittää ja myy elektromekaanisia lukitusjärjestelmiä, joiden ideana on digitalisoida kiinteistöjen pääsynhallinta. Käyttöönotto on helppoa, eikä asennus vaadi kaapelointia. Lukko aktivoituu omavoimaisesti avaimen työntöliikkeestä. Ulkopuolista virtalähdettä, pattereita tai johtoja ei tarvita lainkaan. ”Sitten taas uudessa S50-tuotteessamme virta otetaan kännykän akusta kosketuksen kautta”, kertoo iLOQin toimitusjohtaja Heikki Hiltunen. Lukitusjärjestelmiä hallitaan pilvipalvelun kautta ja jos avain hukkuu, voidaan hävinnyt avain poistaa käytöstä nopeasti ilman työlästä uudelleensarjoitusta. Etuna on turvan ylläpitäminen ja helppo hallinta. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. 

Ei ihmekään, että vuonna 2003 perustettu oululaisyritys on viime vuodet kasvanut lähes 30 prosentin vuosivauhtia. Henkilöstömäärä kasvoi viime vuonna puolella ja yhtiö työllistää nyt 130 henkilöä. Heikki Hiltunen aloitti yhtiössä toimitusjohtajana elokuussa 2017, hänellä on pitkä ja vankka tausta kansainvälisistä yrityksistä kotimaassa ja ulkomailla. Koko työuraa on leimannut voimakas kasvu. Siksi hän innostui iLOQin innovatiivisesta, vahvasti patentoidusta tuotteesta ja kansainvälistymisstrategiasta. Päämarkkina-alue on aiemmin ollut Suomi, mutta nyt 80 prosenttia kasvusta tulee maan ulkopuolelta.“Tässä työssä saan hyödyntää aikaisempaa kansainvälistä kokemustani suomalaisen menestymistarinan hyväksi.” Hiltunen paljastaa, että ulkomaiden liikevaihdon osuus tulee ohittamaan kotimaan osuuden jo tänä vuonna.

Tukena kasvun eri vaiheissa 

iLOQ on onnistunut välttämään kasvuyhtiöille tyypilliset sudenkuopat hakemalla jo varhaisessa vaiheessa ulkopuolista asiantuntemusta ja sparrausapua. Strategiseksi rekrytointikumppaniksi valikoitui yli 20 maassa toimiva Mercuri Urval, jonka ensimmäinen kansainvälinen rekrytointi iLOQilleoli Ruotsin maajohtajan pesti yli kuusi vuotta sitten. Sittemmin Mercuri Urval on kulkenut iLOQin rinnalla myös muita maayhtiöitä perustettaessa Norjaan, Tanskaan, Saksaan, Hollantiin, Espanjaan ja Ranskaan. Myyntiä yrityksellä on jopa 20 maahan. 

Yhteistyö kumppaneiden välillä näkyy päivittäisenä yhteydenpitona. Mercuri Urvalin johtaja ja osakas Johanna Massa kertoo, että sitoutuminen asiakkaaseen on 110 prosenttista. Tuntosarvien on oltava herkkinä, kun paljon asioita tapahtuu nopeasti. “Meillä on todellinen halu olla kasvuyrityksen johdon tukena kasvun eri vaiheissa”, hän toteaa.

Johanna Massa kertoo yllättyneensä positiivisesti siitä, kuinka ammattimaisesti iLOQia on johdettu alusta saakka. Yhtiöllä on kirkas strategia ja fokus. Mercuri Urval on strategisena kumppanina etsinyt iLOQille parhaimpia osaajia asiantuntijatasosta ylimpään johtoon. ”Suorahaun lisäksi olemme tukeneet iLOQin kasvua julkisella rekrytoinnilla työnantajamielikuvan ja brändin vahvistamiseksi”, Massa lisää. “Kasvuyhtiön kumppanina rakennamme myyntiorganisaatiota kotimaassa ja maailmalla, vahvistamme tuotekehitystä, tuemme sisäisissä muutostilanteissa ja sparraamme johtamisessa.” Myös Heikki Hiltunen valikoitui toimitusjohtajaksi Mercuri Urvalin suorahakuprosessin kautta.

Kumppanin on tarjottava erityistä osaamista

Miksi hyödyntää ulkopuolista kumppania, eikö rekrytointeja voisi hoitaa oman oman HR:n voimin? ”Totta kai olemme tätäkin harkinneet. Kasvuyhtiöllä on kuitenkin rajalliset resurssit, meillä esimerkiksi on tasan yksi henkilö HR:ssä, henkilöstöjohtaja. Ulkopuolisen kumppanin tulee olla kilpailukykyinen ja tarjota erityistä ammattitaitoa”, Heikki Hiltunen toteaa.

”Mercuri Urval tuntee meidät yhtiönä vuosien takaa. He ovat nähneet kasvumme miljoonien yhtiöistä 50 miljoonaan ja tietävät millaiset ihmiset meillä menestyvät, kun ovat itse olleet heitä rekrytoimassa”, Hiltunen toteaa. “Joitain rekrytointeja on hoidettu myös omien verkostojen kautta, kumppanuus ei millään tavalla poissulje sitä. Myös esimiehillä on tärkeä rooli omien tiimiläistensä lopullisessa valinnassa, Hiltunen huomauttaa.

Kumppanivalinnassa painottuivat Oulusta alkanut, hyvin sujunut lokaali yhteistyö sekä Mercuri Urvalin oma kansainvälinen verkosto. ”Viime vuonna teimme töitä yli 70 maassa”, Massa kertoo. Toimimme lokaalisti Suomessa, mutta olemme myös paikan päällä tukemassa uusien maiden avauksissa. On tärkeää ymmärtää työmarkkinaolosuhteet kussakin maassa”, Massa painottaa.

”Etsimme vahvaa substanssiosaamista, mutta ratkaiseva tekijä on aina persoona ja arvopohja.”

Heikki Hiltunen kiittää Mercuri Urvalia joustavuudesta. ”He ovat tuoneet avoimesti vaihtoehtoja pöytään ilman sopimusehtojen syynäämistä. Johanna on ollut isossa roolissa tukemassa kansainvälistä kasvua, jotta paikallinen rekrytoija ymmärtää iLOQlaisen kulttuurin.”

Pitkän yhteistyön ytimessä on ainutlaatuinen luottamussuhde, jossa vaikeistakin asioista puhutaan suoraan ja strategista tietoa jaetaan. “Meillä on molemminpuolinen arvostus ja yhteinen intressi löytää ratkaisuja, istumme samalla puolella pöytää”, Johanna Massa sanoo.

Vahva kulttuuri luo turvaa

Rima on alusta asti ollut korkealla ja siellä se halutaan pitääkin. iLOQin ketterässä organisaatiossa ei ole byrokratiaa ja asiantuntijuus tuodaan koko organisaation käyttöön. Johanna Massa huomauttaa, että kasvuyhtiössä on siedettävä epävarmuutta ja tilanteisiin on mukauduttava kasvun eri vaiheissa. ”Etsimme vahvaa substanssiosaamista, mutta ratkaiseva tekijä on aina persoona ja arvopohja”, Massa kertoo. Kulttuuriin ja ihmisiin panostetaan ILOQilla jo rekrytointivaiheessa.

Millainen iLOQlainen kulttuuri sitten on? ”Siihen liittyy aito intohimo tekemistä kohtaan. Se, että haluamme muuttaa maailmaa näkyy kaikessa mitä teemme. iLOQlainen on omavoimainen ja intohimoinen työtään kohtaan”, Heikki Hiltunen kertoo. Kansainvälisessä yrityksessä maakohtaisia kulttuurieroja voi ja saa olla, mutta ytimessä vaikuttaa yhteinen arvopohja. Hiltunen luottaa pitkäjänteiseen ja systemaattiseen yrityskulttuurin rakentamiseen. ”Uskon kulttuurin voimaan. Vahva kulttuuri antaa turvallisuuden tunteen ja vie vaikeidenkin aikojen läpi.


Lisää aiheesta kasvu.

Liittyvät artikkelit