vaikuttajamedia presser
Bridge Impact

Vaaditko headhunterilta tarpeeksi?

Digitalisaatio kaikkine nyansseineen on työelämän suurin muutoksen ajuri. Tämä näkyy myös suorahakualalla, jossa painotus on muutoksen läpiviennissä ja asiantuntijahauissa. Myös suorahakutoimijoilta vaaditaan ymmärrystä niistä kyvykkyyksistä, jotka aidosti aikaansaavat muutoksen.

Kuka tahansa voi hakea listan kandidaateista, mutta hyvä suorahakuyritys osaa haastaa ja tuoda bisneskriittisiä näkökulmia. Kyvykkyystoimisto Bridge Impactin Tuomo Varila kertoo mitä tuloksia muutoksen miehittäjältä voi odottaa.

1. Milloin yritykset turvautuvat headhunterin palveluihin?

Yritykset rekrytoivat saadakseen aikaan muutoksen. Suorahakuammattilaiseen turvaudutaan, kun omat aika- tai osaamisresurssit eivät riitä. Hyvä suorahakutoimija tuo laatu ja diversiteettiä ehdokasjoukkoon esimerkiksi ilmoitushakuun verrattuna. Ammattilainen osaa tuoda uusia näkökulmia ja ehdokkaita erilaisilla taustoilla. Valmiita listoja ei ole, vaan ehdokaslista räätälöidään kunkin asiakkaan tarpeisiin. Suorahakukonsultilta vaaditaan yhä enemmän liikkeenjohdon konsultoinnin taitoja ja ymmärrystä asiakkaan liiketoiminnasta.

Kyse ei ole vain suuryrityksistä, myös pienemmät kasvuvaiheen yritykset hyödyntävät suorahaun ammattilaisia. Tyypillisesti kytköksissä ulkoiseen rahoituksen, jonka kautta haetaan kovia osaajia täydentämään perustajaporukkaa. Muutos voi silloin liittyä kansainvälistymiseen, myynnilliseen kasvuun, teknologiaosaamiseen tai tuotteistamiseen.

Suorahaun ammattilaista voi hyödyntää myös modulaarisesti vain tiettyyn osaan rekrytointia omien aika- ja osaamisresurssien mukaisesti. Jos prosessi on hyvin dokumentoitu, kyvykkyysprofiilia voidaan hyödyntää myös perehdytyssuunnitelman tekemisessä.

2. Mitä hyvältä headhunterilta voi odottaa?

Haettavaa roolia pohditaan usein suunniteltavien tehtävien ja taitojen kautta. Rekrytoinnissa halutaan edetä nopeasti ja suoraviivaisesti, siksi sorrutaan helposti liiankin intuitiivisiin päätöksiin. Asiakkaiden valmius kertoa tehtäviin liittyvistä muutoksista ja haasteista jää usein vajavaiseksi. Suorahakutoimijalla on oltava systematiikka ja prosessi asiakkaan haastamiseen. Ammattitaitoinen suorahakukonsultti uskaltaa haastaa, kysyy oikeita kysymyksiä ja sparraa liikkeenjohtoa selvittääkseen mitä muutos todella vaatii. Pysähtyminen tämän asian äärelle on kriittistä.

Bridge Impactilla on käytössään systemaattinen ja pragmaattinen prosessi, jossa pysähdytään tarkastelemaan aitoja tarpeita ja vaihtoehtoja. Capability Design™ -menetelmän avulla asiakas ymmärtää entistä paremmin omat tarpeet ja odotukset. Siinä lavennetaan katsantokantaa. Huolellisesti laaditun kyvykkyysprofiilin kautta edetään kohti rationaalista päätöksentekoa. Silloin myös muutoksen sanoittaminen helpottuu ja tehtävä houkuttelee tulosten kannalta oikeista asioista nauttivia muutoksentekijöitä. Meillä on työkalut oikeiden henkilöiden löytämiseen.

3. Mitä headhunterin valinnassa kannattaa huomioida?

Suorahakukonsultilta kannattaa kysyä etukäteen työvälineistä, viitekehyksestä ja pyytää malliesimerkki tuotettavasta kirjallisesta dokumentaatiosta. Profiilikeskustelu ei saa jäädä vain konsultin ruutuvihkoon.

Suorahakutiimin on oltava kokenut. Tiimi, joka osallistuu asiakkaan keskusteluun, on oltava myös suorahakua toteuttava tiimi. Tämäkään ei aina ole itsestään selvää.

On hyvä muistaa, että rekrytointiprosessi vaikuttaa mielikuvaan yrityksestä. Bridge Impactilla saamme kandidaateilta palautetta siitä, että osaamme kertoa tehtävästä ja tehtävään liittyvistä asioista poikkeuksellisen hyvin.


Bridge Impact on Suomen ensimmäinen kyvykkyystoimisto. Toiminnan ydintavoite on auttaa sinua saavuttamaan liiketoimintasi päämäärät rakentamalla ja kehittämällä organisaatiosi kyvykkyyttä.

 

 


Lue lisää kokemuksia Bridge Impactista.

Liittyvät artikkelit