vaikuttajamedia presser

Työn seuraaminen antaa tekijälle onnistumisen ilon

Joustavaakin työaikaa pitää voida mitata. Seurannan avulla työnantaja selvittää työn tehokkuuden ja tekijä näkee itse aikaansaannoksensa. Se vahvistaa onnistumisen iloa ja antaa varmuuden tunteen.

Työnkuvat elävät jatkuvassa muutoksessa digitalisaation ja automaation aikana. Erilaisten ohjelmistojen käyttö on vapauttanut erityisesti hallinnon työtunteja. Silti työelämässä tuntuu olevan jatkuva kiire. Tai ”mukamas kiire”, kuten toimitusjohtaja Krister Juselius muotoilee. ”Työn hajanaisuuden takia syntyy helposti priorisointiongelmia”, Juselius pohtii.

JotBar Solutions on Krister Juseliuksen luotsaama ohjelmistoyritys, joka kehittää työajanseuranta- ja kulunvalvontajärjestelmiä. ”Aiemmassa yrityksessämme tämä oli osasto, joka yhtiöitettiin. Hyppäsin silloin toimitusjohtajaksi, kun toista sopivaa henkilöä ei tuntunut löytyvän”, hän naurahtaa.

Yli 30 vuotta esimiestehtävissä vaikuttanut Juselius arvioi työelämän muuttuneen suuresti vuosituhannen vaihteen jälkeen. ”Ennen vain jaettiin työtehtävät ja ne sitten suoritettiin pääsääntöisesti mukisematta. Toimintamalleja harvemmin kyseenalaisettiin”, hän sanoo ja tunnustaa itse aina vaatineensa työltään enemmän. Mutta mikä sitten on se juttu, joka tekee työstä kiinnostavan? ”Onnistuminen, haasteet ja niistä eteenpäin pääseminen, rationalisointi ja itsensä tarpeettomaksi tekeminen työtä kehittämällä.” Juseliuksen mukaan työpaikka, jossa ei anneta mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää työtään, ei ole kiinnostava.

Työaikaa seuraamalla selviää tehokkuus 

Miten työnantaja voi arvioida työn todellista tehokkuutta, jos työaikaa ei seurata? Olisiko työ sittenkään kannattavaa, jos siihen käytetystä ajasta maksetaan lain vaatimalla tavalla? Juselius muistuttaa, että työnantaja on lain mukaan työajassa kirjanpitovelvollinen työntekijää kohtaan. Siksi työn reaaliaikainen kirjaamis- tai leimaamisjärjestelmä on hyvä olla, vaikka työajasta voidaankin sopia.

JotBar-ohjelmisto huomioi lain määritteiden lisäksi työehtosopimukset ja paikalliset sopimukset. ”Voidaan todeta, että toimitaan työaikalain mukaisesti, maksetaan palkat oikein ja mitataan työn tekemisen todelliset kustannukset”, Juselius kertoo.

Järjestelmä kertoo tarkalleen, kuinka paljon aikaa tehtävän suorittamiseen on varattu aikaa, miten työkuorma edistyy ja missä on mahdollinen pullonkaula. Tehokkuus ei tarkoita stressiä tai rasittavuutta, vaan sitä, että tietää mitä pitää tehdä.

Vuoden 2019 teemana on asiakaslähtöinen kehitystyö. Sen myötä JotBar Solutionsin käyttöliittymä uudistuu. ”Jatkossa keräämme kaiken työntekijään liittyvän datan, jolloin olemme sekä HR- että työajanseurantajärjestelmä. Monelle asiakkaalle olemme jo tehneet räätälöintejä, nyt tuomme tämän mahdollisuuden kaikkien saataville”, Juselius kertoo.

Yrityksellä on noin tuhatkunta asiakasta, pääosin teollisuuden, julkishallinnon ja kaupan aloilta. Edelläkävijyydestä kertoo myös JotBarille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifikaatti. ”Sellainen on vain vajaalla sadalla yrityksellä Suomessa. Taidamme olla alallamme ainoa, jolla se on.”

Krister Juselis JotBar
Toimitusjohtaja Krister Juseliuksen mukaan seurannalla varmistetaan yrityksen menestys. Kuva: Matti Hietala

Lue lisää aiheesta työntekijäkokemus.

Liittyvät artikkelit