Aitoleivän omistajat Olli ja Sirkku Pelkosen näkee usein kahviloissaan tiskin takana myyntitöissä, aina kun hallinnolliset työt antavat myöten. Kuva: Irma Capiten/Presser Oy

Aitoleipä luo elämyksiä. Kahvila-leipomoketju kasvaa vauhdikkaasti

Kaikki Ideaparkissa asioineet tuntevat Aitoleivän, joka syntyi samaan aikaan kauppakeskuksen kanssa. Molemmat viettävät tänä vuonna kymmenvuotisjuhliaan.

Kipinä leipomoyrittäjyyteen syttyi vanhempien leipomosta, missä Olli Pelkonen työskenteli jo lapsena. Nyt hänellä ja vaimollaan Sirkku Pelkosella on oma yritys, Aitoleipä Oy, johon kuuluu leipomo Lempäälässä sekä kahviloita Lempäälässä ja Tampereella.

”Perustimme kymmenen vuotta sitten Ideaparkiin Aitoleivän leipomon ja kymmenpaikkaisen kahvilan. Avajaisten aattona äitini ojensi meille lahjaksi yli satavuotisen leipäjuuren, jota me olemme siitä päivästä saakka käyttäneet ruisleipäämme”, Olli Pelkonen kertoo.

”Yrityksemme nimen mukaisesti ruisleipämme on aito, juureen leivottu, ilman lisäaineita tai hiivaa.”

Aitoleipä on kehittynyt pienleipomosta kahvila-ravintolaketjuksi, joka tarjoaa reilua kotiruokaa, oman leipomon sämpylöihin täytettyjä suolaisia sekä erikoiskahveja ja makeita herkkuja. Näyttävät kakut valmistaa Olli Pelkosen kondiittorisisko Raumalla. Prassen Konditorian kakut on palkittu Belgiassa asti. Pelkoset kertovat jokaisen toimipisteen olevan erilainen ja uniikki – tarjonta on paikalliselle asiakaskunnalle.

Perinnereseptien herkut nykyaikaisissa kahviloissa

”Erikoisuutemme on spelttileipä, joka on täyttä spelttiä ja lisäaineeton, kuten kaikki leipätuotteemme. Yrityksemme nimen mukaisesti ruisleipämme on aito, juureen leivottu ilman lisäaineita tai hiivaa”, Sirkku Pelkonen kertoo.

Haastattelupaikan, Keskustorin Café Aitoleivän kaari-ikkunoista näkee pääkadun vilinään. Siellä voi nauttia leivonnaisten lisäksi muun muassa keittolounasta ja salaatteja. Pian siellä virittäydytään jouluisiin tunnelmiin joulutortuin ja joulukahvein, sekä 3.12. Joel Hallikaisen konsertin siivin.

Pelkosen yrittäjäpariskunnalta eivät ideat tai puhti lopu. Lempäälän Yrittäjät nimesivät Aitoleipä Oy:n Lempäälän vuoden yrittäjiksi. Valintaperusteena olivat muun muassa kasvu laman aikana ja nuorten työllistäminen. ”Tunnustus oli meille suuri kunnia ja se sai meidät yrittämään vielä enemmän!”

Liittyvät artikkelit