vaikuttajamedia_presser
punkki valkosipuli

Punkit ovat jo hereillä – valkosipuli avuksi!

Punkkien määrän kasvaessa myös punkkien aiheuttamat borrelioosi- ja puutiaisaivokuumetapaukset ovat lisääntyneet hälyttävästi.

Punkki eli puutiainen (Ixodes ricinus) on hämähäkkieläimiin kuuluva loinen. Punkki tarvitsee verta lisääntymiseen. Sen tyypillisiä isäntäeläimiä ovat myyrät ja jänikset, mutta yhä useammin myös ulkona liikkuvat ihmiset, kissat ja koirat.

Punkit vihaavat valkosipulia

Ruotsissa tehty tieteellinen tutkimus osoitti, että erään valkosipulivalmisteen nauttiminen vähensi punkkien tarttumista ihmiseen*. Kaksoissokkotutkimus tehtiin Ruotsin puolustusvoimien varusmiehillä, jotka liikkuivat päivittäin rehevässä maastossa.

Tutkimustulos vastasi yleisesti tunnettuja käytännön havaintoja. Punkkien uskotaan karttavan tuoreesta valkosipulista kehittyviä haihtuvia rikkiyhdisteitä, joita erittyy iholle valkosipulin syömisen jälkeen. Yhdisteet ovat samoja, jotka tunnemme runsaan valkosipulin syömisen jälkeen tympeänä hajuna hengitysilmassa. Valkosipulin todellisilla suurkuluttajilla tuo rikin katkuinen haju puskee ihosta läpi sellaisella voimalla, ettei se jää edes ihmisnenältä haistamatta.

Vaihtoehtona ihmisnenään hajuton ja turvallinen punkkikarkotin

Valkosipulia ei ole pakko nauttia tuoreena. Siitä voidaan valmistaa jälkihajuton, vatsaystävällinen ja koirillekin turvallinen uute. Aivan kuten viinit ja juustot, myös valkosipuli muuttaa muotoa ja paranee erityisen kypsytyksen myötä.

Herkinkään ihmisnenä ei haista ainutlaatuisen valkosipuliuutteen nauttimisen jälkeen iholle erittyviä yhdisteitä. Punkit sen sijaan karttavat myös tällaista valkosipulia, koska niiden hajuaisti on tuhansia kertoja ihmistä herkempi. Iholta voi löytää yksittäisiä, karkuun kipittäviä punkkeja vielä uutteen säännöllisen käytön myötäkin. Niiden tarttumisen ihoon kiinni on silti havaittu loppuneen lähes kokonaan.

Pidä punkit loitolla itsestäsi ja lemmikistäsi luonnollisesti!

Ihmisnenään jälkihajuton valkosipuliuute on erittäin toimiva keino punkkien kauhistuttamiseen. Kiitetyllä tuotteella on useita tutkittuja terveysvaikutuksia, joista on hyötyä niin kesällä kuin ympärivuotisessakin käytössä. Kysy aidosti jälkihajutonta ja koirille turvallista valkosipuliuutetta terveyskaupoista.

* Stjernberg L, Berglund J. Garlic as an insect repellent. JAMA 2000; 284:831

Teksti: Juha Sihvonen, tuotepäällikkö, Oy Valioravinto Ab


Lue lisää aiheesta terveys.

Liittyvät artikkelit