vaikuttajamedia presser
muovi muovijäte kiertotalousyhtiö
Kuva: Natalia Lisovskaya

Kiertotalousyhtiö luo vastuullisia työpaikkoja vesistöjä puhdistamalla

Merien muoviongelmaa on yritetty ratkaista monin tavoin. RiverRecycle on kehittänyt vesistöjen puhdistamiseen kiertotaloutta edistävää, kannattavaa liiketoimintaa.

Vaikeasti kierrätettävät muovit öljyksi ja takaisin kiertotalouteen. Se on helsinkiläisen RiverRecycle Oy:n toimintaidea. Toimitusjohtaja Anssi Mikola kertoo yhtiön rakentaneen yksittäisten joenpuhdistuslaitteiden ympärille kokonaisen kierrätysjärjestelmän. Ensimmäisenä paikalle tuodaan joenpuhdistuslaitteisto, joka pysäyttää jätteiden kulkeutumisen mereen ja nostaa ne ylös joesta.

”Lopullisena tavoitteena on kuitenkin luoda järjestelmä, jolla pystymme tarjoamaan paikallisille asukkaille mahdollisuuden toimittaa muoviroskansa suoraan meidän raaka-aineeksemme korvausta vastaan. Näin vältytään kokonaan jätteen päätymiseltä vesistöihin.”

Nyt toteutuksessa olevien projektien opit ovat skaalattavissa myös muihin kohteisiin ympäri maailman. Tällä hetkellä RiverRecycle nostaa vesistöistä ylös vasta viisi tonnia muoviroskaa. Yhtiössä on rakenteilla Aasiassa kahdeksan eri projektia, joten kerättävän muoviroskan määrä tulee kasvamaan merkittävästi.

”Tavoitteenamme on, että vuonna 2030 järjestelmämme toimisi 500 kaupungissa eri puolilla maapalloa, jolloin kierrättäisimme yli puolet meriin tällä hetkellä jokien kautta päätyvästä muoviroskasta.”

Suomalaisyhtiö haluaa luoda muoviroskasta miljardin euron liiketoiminnan ja vastuullisia työpaikkoja ihmisille, jotka tällä hetkellä ovat lähes täysin järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella. Mikolan mukaan pelastamalla vesistöjä, poistetaan myös köyhyyttä.

”Juurisyy muovin päätymiseen mereen on jätehuoltojärjestelmän puuttuminen köyhillä alueilla.”

Anssi Mikola_RiverRecycle
Kuvassa RiverRecyclen toimitusjohtaja Anssi Mikola. Kuva: Markku Pajunen

Lisää aiheesta kestävä liiketoiminta.

Liittyvät artikkelit