vaikuttajamedia_presser
elinvoimaisuus hyödyttää kaikkia
Juha-Pekka Weckström näkee antenniverkon merkityksen vahvana myös tulevaisuudessa. Kuva: Jenni Salonen/Presser Oy

Antennitelevisioverkon elinvoimaisuus hyödyttää kaikkia

Digita omistaa Suomen maanpäällisen tv- ja radioverkon, joka on muuttuvassa maailmassa edelleen yksi merkittävimmistä lähetysten jakeluteistä.

Digitan omistama valtakunnallinen tv- ja radioverkko tavoittaa käytännössä kaikki Manner-Suomen asukkaat. Vaikka tarjolla on jakelua myös kaapelin ja internetin välityksellä, antennilähetysten rooli on keskeinen myös tulevaisuudessa. Se turvaa kansalaisten tasa-arvon mediapalveluissa ollen myös kustannustehokkain tapa jakaa televisiokanavat korkeatasoisesti koko Suomessa.

Uusi toimitusjohtaja tuntee toiminnan jo vuosien takaa

Digitan toimitusjohtajana vuodenvaihteessa aloitti Juha-Pekka Weckström, teknillisen fysiikan diplomi-insinööri, jolla on jo vuosien kokemus tietoliikennealalta. Siksi Digita yhtiönä oli jo entuudestaan hyvinkin tuttu.

”Tein liki 20 vuoden uran Telia-Soneralla, missä työskentelin lähes kaikissa toimenkuvissa, controllerista toimitusjohtajaksi. Viime ajat vastasin Euraasian liiketoiminnasta kehitys- ja strategiajohtajana.”

Weckström on välissä täydentänyt osaamistaan USA:ssa Stanfordin ja Harvardin yliopistoissa. Hänen vankkaa osaamistaan on hyödyntänyt myös 25 yhtiön hallitukset, joissa Weckström on uransa aikana istunut.

”Useimmat liittyivät päivittäiseen työhöni esim. Telia-Soneran tytäryhtiöissä”, Weckström taustoittaa.

Ei olekaan ihme, että viimeisin siirtymä Realia Groupin johdosta takaisin tietoliikenteen pariin tuntui Weckströmille luontevalta.

Luotettava ja kustannustehokas

Antenniverkko on ainutlaatuinen kattavuutensa ja toimintavarmuutensa vuoksi. Huoltovarmuutensa ansiosta se on yhteiskunnallisestikin tärkeä infrastruktuurin osa ollen kriistilanteissakin toimintakykyinen – toisin kuin internet- ja matkapuhelinverkot, jotka ovat kriisitilanteessa häiriöalttiimpia.

”Antenniverkko on internetverkkoja selvästi toimintavarmempi ja kustannustehokkaampi ohjelmien lähetystapa. Kaikilla jakeluteillä on kuitenkin oma roolinsa ja ne täydentävät toisiaan. ”

Antenniverkko tuo kuluttajille tasa-arvoa ja joukkoviestinnän kattavuutta. Kuluttajatottumukset muuttuvat, mutta varsinkin haja-asutusalueella laajakaistaverkkojen peitto on rajallinen, mikä korostaa maanpäällisen televisioverkon roolia. Myöskään taajamissa mobiiliverkkojen kapasiteetti ei vielä riitä kattamaan tv-lähetysten tarpeita.

”Antenniverkko on internet-verkkoja selvästi toimintavarmempi ja kustannustehokkaampi ohjelmien lähetystapa”, Weckström kertoo.

Omistajalla halu kehittää Digitaa

Digitan omistaa eurooppalainen infrastruktuurirahasto FSI, jossa sijoittajina ovat institutionaaliset sijoittajat, pääasiassa eläkevakuutusyhtiöt. Mukana on myös suomalaisia eläkevakuutusyhtiöitä.

”Voidaan kuitenkin sanoa meidän olevan suomalainen yhtiö. Toimimme Suomessa, työntekijämme ovat suomalaisia samoin kuin koko alihankintaketju. Mielestämme tämä on arvo sinänsä. Yhtiö on ollut omistajalle sijoitus infrastruktuuriin, jossa on tasainen tuotto. Haluna on pitkäjänteinen, kannattava toiminta sekä sijoitettujen eläkevarojen turvaaminen.”

Digitasta katsotaan, että siihen kohdistettu sääntely on ollut ylimitoitettua. Muuttuvassa markkinassa ennakkosääntelyä ei tulisi tehdä yhtä toimijaa kohtaan.

”Maailma ja kilpailutilanne ovat muuttuneet. Olemme edelleen antenni-TV:ssä johtava toimija, mutta asemamme on tulkittu monopoliksi, joka on väärä tulkinta. Tämä heikentää mahdollisuuksiamme kilpailla sekä kehittää toimintaamme uudistuvassa mediamarkkinassa”, Weckström kertoo.

”Elämme muuttuvassa maailmassa ja haluamme tukea kanavia median murroksessa. Tänä päivänä TV ei ole vain antennilähetyksiä vaan eri katselutavat ja teknologiat kilpailevat keskenään. Olemme vastanneet markkinan muutokseen ja asiakastarpeeseen vapaaehtoisesti esimerkiksi tulemalla vastaan tv-jakelun hinnoissa, joita on pudotettu 12 prosenttia vuoden 2015 alusta alkaen. Se on kova pudotus tuloissa toimittaessa vain tällä liiketoiminta-alueella.”

Antenniverkko kehittyy muiden jakeluteiden rinnalla

Digita on investoinut viimeisen vuosikymmenen aikana 100 miljoonalla verkkoinfrastruktuuriinsa. Antenniverkolla on suuri rooli jatkossakin jo pelkästään huoltovarmuuden ja mediasisältöjen tasa-arvoisen jakelun vuoksi.

”Antennitelevisio ja radio ovat keskeisessä roolissa poikkeusolojen ja kriisitilanteiden viestinnässä, kun kaikki kansalaiset pitää tavoittaa nopeasti ja tehokkaasti. Digitan verkko tavoittaa käytännössä kaikki suomalaiset.”

”Kehitys on menossa hybridi-televisoon, missä antenni- ja internetsisältöä käytetään rinnakkain eikä kuluttajan tarvitse miettiä, mistä sisältö tulee. Tämä HbbTV-ominaisuus on jo nyt kaikissa uusissa tv-vastaanottimissa jo olemassa eli on vain ajan kysymys, koska se lyö itsensä lopullisesti läpi”, Weckström päättää.

Liittyvät artikkelit