vaikuttajamedia presser
langattomuus, oulussa
Espanjalaisen Barrabes Consultingin asiakkaat löytävät ratkaisut uusien liiketoimintamallien luomiseen Oulusta. Kuvassa keskellä toimitusjohtaja Louis Martin, vieressä konsernin markkinoinnista vastaava Sari Heinonen ja BusinessOulun asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen. Kuvat: Milka Alanen

Langattomuus – helppoa, kun sen osaa

Kuvittele, että löydät läheltäsi kaiken osaamisen, jota tarvitset ideasi tuottamiseen, rahoittamiseen, testaamiseen ja markkinointiin. Oulussa voit digitalisoida kaiken.

Viimeisen neljän vuoden aikana Oulu on laajentanut osaamistaan matkapuhelimien tuotekehityksen eturivistä vastaamaan kaikkien toimialojen digitalisaatiotarpeisiin”, sanoo BusinessOulun ICT-toimialan asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen. ”Taisimme tehdä maailmanennätyksenkin, kun vuosina 2014–2015 tänne etabloitui yhdeksän kuukauden aikana 14 ulkomaista, eri toimialoja edustavaa ICT-yritystä.”

Mikä tekee Oulusta erityisen?

”Oulu on sekä suuri että pieni”, Mustonen vastaa. ”Vastaavanlaista osaamiskeskittymää, joka mahdollistaa nopean tuotekehityksen ideasta digitaaliseksi tuotteeksi, ei maailmalta löydy. Parhaimmillaan innovatiiviset tuotteet syntyvät yritysten yhteistyönä. Sa maan aikaan puhallamme yhteen hiileen panostaaksemme alueen ja elinympäristömme viihtyisyyteen sekä toimivaan infrastruktuuriin.” Vain Oulussa on luontevaa soitella julkisesti ilmakitaraa ja viedä rahoitusta tarvitsevat startup-yrittäjät avantoon.

Kaupungissa, jossa kaikki tapahtuu kirjaimellisesti 12 minuutin säteellä, suhteellisuudentajun ja hullun ideoinnin kaunis liitto toteutuu luontevalla tavalla. Ihmiset puhuvat ajatuksiaan ääneen toisilleen ja haluavat nopeasti päästä konkreettiseen tuloksen tekoon”, Mustonen hymyilee.

Oululaiselle älylle riittää vientiä

Oulussa on käyty satoja vuosia kansainvälistä kauppaa. Viimeisen 50 vuoden aikana kaupungissa on tehty puhelimista ja kehonmittauksista langattomia, viety radioteknologiaosaaminen huippuunsa ja samalla kasvatettu alueen vetovoimaa.

”Tänään digitalisoimme kaiken älykkäistä patjoista lentokenttien sisäpaikannukseen.”

”Lähes kolme miljardia ihmistä käyttää päivittäin kehittämiämme teknologioita. Uusimmat digitaaliset ratkaisut ja kansainvälistynyt yritysyhteisö ovat luonnollista jatkoa niille. Vaikka Oulussa suunniteltiin yli 100 erilaista matkapuhelinmallia, se oli vasta alkusoittoa”, hehkuttaa BusinessOulun Janne Mustonen. ”Tänään digitalisoimme kaiken älykkäistä patjoista lentokenttien sisäpaikannukseen.”

Oulu on edelläkävijä 5G-teknologiassa, ”Oululainen osaaminen on näkymättömästi mukana myös uusimpien automallien mediajärjestelmissä. Lisäksi Oulussa kehitettyjä finanssialan ratkaisuja käyttävät jo miljoonat ihmiset”, Mustonen huomauttaa.

Tukea kasvuyrityksille

”Vienti, vienti ja vienti”, on Janne Mustosen vastaus pakolliseksi muodostuneeseen kysymykseen siitä, miten Suomi saadaan nousuun. Osaamisen taso ja liiketoimintaympäristöt ovat hänen mukaansa maailmanluokkaa. ”Ulkomaalaiset asiakasyritykset arvostavat suoraviivaista tekemistä – täällä ei harrasteta turhaa hypetystä, vaan se mistä puhutaan, myös tapahtuu. Osaamisen lisäksi tämä asenne on syy, miksi esimerkiksi Adidas halusi kehittää älykellonsa oululaista tuotekehitystä hyödyntäen.”

BusinessOulu tekee kaikkensa, jotta suomalaisbrändien menestystarinoiden määrä kasvaisi. Avainasiakkaiden ”dna” on hallussa, eikä ennakkoluulottomiakaan keinoja kaihdeta yrityksiä autettaessa. Tukea on saatavissa aina rekrytointiin, tuotekehitykseen ja vientiin sekä rahoituksen ja oikeiden kumppaneiden löytämiseen

Oiva esimerkki ennakkoluulottomuudesta ovat erilaiset pilotointi- ja testiympäristöt. Toimialoista terveysteknologia on vahvassa nosteessa, ja Oulussa toimii noin 45 siihen keskittyvää startup-yritystä. OuluHealthin testiympäristöjä, jossa terveysalan henkilökunta osallistuu käytännön työssä yritysten tuotekehitykseen, voidaan kutsua pop up -laboratorioiksi.

”Olemalla läsnä Oulussa yritys saa itselleen kaiken hyödyn digitalisaatiosta: kumppanuudet, innovaatio- ja testiympäristöt, uusimmat teknologiat sekä ymmärryksen niiden tuomista mahdollisuuksista”, Janne Mustonen summaa.

Oulu auttaa yritystäsi digitalisaation tiellä. Ota yhteyttä: janne.mustonen@businessoulu.com

Liittyvät artikkelit