Hiltin avainasiakaspäällikkö Petri Mäkinen kertoo asiakkailleen konkreettisesti uusien ratkaisujen ja työtapojen vaikutuksesta tuottavuuteen. Kuva: Vitali Gusatinsky/Presser Oy

Rakennusalan tuottavuusloikka syntyy asiakkaan tarpeita kuunnellen

Rakennusalan tuottavuus ei ole kasvanut viime vuosikymmeninä muun teollisuuden mukana. Alan laitevalmistajien kilpailussa menestyminen ei onnistu pelkästään tuoteominaisuuksien markkinoimisella vaan tuottavuuden tarjoamisella.

”Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi asiakasta pitää kuunnella, hänen haasteensa selvittää ja tuoda selvästi esille parempia ratkaisuja eri työvaiheisiin”, avainasiakaspäällikkönä Hiltillä työskentelevä Petri Mäkinen kertoo.

Mäkinen on tehnyt alalla 30-vuotisen uran, joka alkoi ensin rakennusliikkeessä, ja jonka jälkeen hän on ollut nykyisen työnantajan palveluksessa kohta 15 vuotta edeten myymälävastaavan roolista väliportaiden kautta nykyiseen tehtävään.

”Aloittaessani alalla, näin nopeasti, kuinka asiakkaan toimintaa ja työntekoa ymmärtämällä kasvatetaan tuottavuutta. Voimme tuoda heille uusia, innovatiivisia tapoja työn suorittamiseen.”

Hilti kohtaa päivittäin 200 000 asiakasta globaalisti, millä on valtava merkitys tietotaitoon ja markkinatarpeen ymmärtämiseen. Uudet lanseeraukset syntyvät tämän perustan päälle. ”Ratkaisujen edut pitää osoittaa konkreettisesti, esimerkiksi näyttämällä laitteen toiminta käytännössä. Omassa työssäni vien samaa viestiä yritysten ylimmälle tasolle kertoen uusien työtapojen eduista työn tuottavuuden suhteen.”

”Eräälle asiakkaalle esimerkiksi saatiin sadan työpäivän säästö uudenlaisella ratkaisulla. Investoinnin määrä oli sama kuin perinteisillä menetelmillä”, Mäkinen avaa.

Oikea asenne vie pitkälle

Kun siirrytään tuotteista laajempien työvaiheiden kokonaisratkaisuihin ja kattavimpiin palveluihin, vaatii se myös toimittajalta aiempaa vahvempaa ja monipuolista osaamista. Tarve on niin teknisille, insinööritaustaisille ammattilaisille kuin myös osaavalle myyntihenkilöstölle. Taustoja on monia, mutta tärkein ominaisuus on utelias ja oppimishaluinen asenne.

”Arvojamme ovat rohkeus, oikeudenmukaisuus, tiimityö ja sitoutuneisuus; ne näkyvät jokapäiväisessä toiminnassamme. Kun näihin ominaisuuksiin panostaa oikein, johtaa se kehityspolulle, jossa uusia haasteita ja mahdollisuuksia tulee tarjolle.”

”Kerron aina taloon tuleville uusille henkilöille, että helpointa alalla on edetä porras portaalta kohti vaativampia tehtäviä, mikä on ollut omakin polkuni. Ymmärrys alasta on sitä vahvempi, mitä laajempi tausta on. Tämä on yleisin tapa edetä, mutta ei tietenkään ainoa mahdollinen”, Mäkinen päättää.

Liittyvät artikkelit