vaikuttajamedia presser
potilas-lääkärisuhde, helsinki
Esa-Pekka Pälvimäki ja Heli Vähäsilta ovat olleet mukana Helsinki Hospitalin toiminnassa perustamisesta saakka. Kuvat: Matti Hietala/Presser Oy

Potilas-lääkärisuhde on pyhä asia

Helsinki Hospital perustettiin koska joukko huippukirurgeja halusi tehdä töitä parhaalla mahdollisella tavalla – potilaslähtöisesti.

Teksti: Mia Keurulainen

Kotimaisuus on keväällä 2014 ovensa aukaisseelle Helsinki Hospitalille sydämen asia. Sairaalan astiat ovat Arabiaa, tekstiilit Finlaysonia ja sohvat Iskua. Kaikki on toteutettu potilaan hyvinvointia ja viihtyvyyttä ajatellen. Tärkeää on myös täysin suomalainen, sairaalassa työskentelevien lääkärien ja muun henkilöstön kesken jaettu omistajapohja ja sitä kautta oma, hyväksi havaittu tapa toimia.

”Kirurgien luottokirurgeja”, kuvailee toimitusjohtaja, neurokirurgi ja ylilääkäri Esa-Pekka Pälvimäki Helsinki Hospitalin n. 30 erikoislääkärin tiimiä. Laaja palveluvalikoima kattaa erikoisaloista muun muassa pään ja kaulan alueen kirurgian, leuka- ja suukirurgian, vatsaelinkirurgian ja rintasyövän hoidot sekä plastiikkakirurgiset korjaukset, kaularangan ja selkärangan ongelmien hoitotoimenpiteet sekä edellämainituilla alueilla esiintyvien syöpien ja hyvänlaatuisten kasvainten leikkaukset.

Pälvimäen mukaan entuudestaan toisensa tunteneet kirurgit suunnittelivat sairaalan perustamista pitkään ja halusivat tarjota nimenomaan sellaista erikoisalojen huippuosaamista, jota ei muualta yksityisesti ole saatavilla. Kun huippuosaaminen yhdistettiin ihmisläheiseen palveluun, seurasi myös menestystä – Helsinki Hospitalin tulos oli jo kolmantena toimintavuotena positiivinen. ”Tämän ei pitäisi olla yllättävä menestysresepti”, sanoo Pälvimäki, ”kaikki tutkimukset osoittavat, että potilaan laadukas hoito, nopea kuntoutuminen ja elämänlaadun kokonaisvaltainen paraneminen ovat pitkällä aikavälillä myös kustannustehokkain ratkaisu.”

Helsinki Hospitalin potilaista valtaosa on tavallisia, työikäisiä suomalaisia. Vastaanottoon voi tulla tai soittaa kuka tahansa ja kertoa vaivastaan. Sairaanhoitaja ohjaa potilaan oikean erikoislääkärin vastaanotolle. Rahoituksen järjestymisessä auttaa esimerkiksi Helsinki Hospital –hoitotili.

”Me olemme valmiita menemään aikamoiselle mutkalle saadaksemme potilaan nopeasti hoitoon ja kuntoutettua”, lisää Helsinki Hospitalin varatoimitusjohtaja Heli Vähäsilta. Lääkärille pääsee nopeasti. Mikäli päädytään leikkaukseen, potilas voidaan leikata viikon sisällä. Luottamuksellinen lääkäri-potilassuhde saa mielellään jatkua tämän jälkeenkin uusissa elämänvaiheissa.


”Laadukas selkäsairauden hoito ohjaa parantumsien – ei sairastamisen -tielle.”

potilas-lääkärisuhde

”Työergonomiasta puhutaan paljon, mutta todellisuudessa toimistotyöntekijä voi sairastua siinä missä kirvesmieskin”, painottaa neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki.

Hänen viestinsä on, että useimmilla meistä on aivan normaali selkä, joka iän myötä rappeutuu normaalilla tavalla. Eliniän pidentymisen myötä selkä- tai kaularankaan ja lantion alueelle tulee kulumia jo 30 ikävuoden tienoilla. Joissakin tapauksissa ne voivat johtaa esimerkiksi välilevyn pullistumaan tai ahtaumaan.

Helsinki Hospitalissa toimii selkäsairauksiin erikoistunut Spine-Center, moniammatillinen huippuyksikkö, jonka tiimi koostuu ortopedeistä, neurokirurgeista, fysiatreista, kivun hoidon spesialisteista, neurologeista ja fysioterapeuteista.

”60 % operoiduista selkäsairauspotilaistamme kotiutuu saman päivän aikana.”

Yksikön lähtöajatuksena oli korjata tilanne, jossa selkäsairaudet ovat yleisin työkyvyttömyyttä aiheuttava syy, mutta niiden hoito hidasta, epätäsmällistä ja monenkirjavaa. ”Yksityisten potilaiden ohella olemme houkutteleva vaihtoehto myös työnantajille”, Pälvimäki kertoo, ”parhaimmillaan selkäsairas potilas saadaan operoitua ja takaisin työkuntoiseksi 3–4 viikossa. Ei siis vuosikausien kipukierrettä ja pitkiä sairauslomia, jonka jälkeen onkin jo helposti eläkepaperit vetämässä”.

Pälvimäki, Helsinki, potilas-lääkärisuhde

Pälvimäki ymmärtää selkäleikkauksien huonoa mainetta, ”Valitettavan usein operoidaan vanhanaikaisin metodein tai lähdetään liian laajamittaisiin leikkauksiin. Totuus kuitenkin on, että täsmällisen ja oikein hoidetun selkäoperaation komplikaatioriski on varsin pieni. Selkäleikkaus ei millään tavalla rajoita tulevaisuuden suunnitelmia ammatin tai vaativienkaan harrastusten suhteen.”

Tutkitusti yleisimmät selkäsairauksien aiheuttajat:
• Perintötekijät
• Tupakointi
• Huono lihaskunto
• Runsas ylipaino
• Epäterveelliset elintavat


Kun syöpä tulee iholle

Heli Vähäsilta

”Nykyisin aurinkovoiteen levittäminen iholle kuuluu aamurutiineihini siinä missä hampaiden pesukin”, kertoo Helsinki Hospitalin varatoimitusjohtaja Heli Vähäsilta. Häneltä leikattiin melanoomaksi paljastunut ihomuutos kaksi vuotta sitten.

Melanooma on yleistynyt räjähdysmäisesti parin viime vuosikymmenen aikana. Uusia tapauksia todetaan Suomessa vuosittain 1300–1500. Tämän tyyppinen kehitys alkoi 1970-luvulla etelään suuntautuvien lomamatkojen ja auringonpalvonnan suosion kasvun myötä.

Melanooma on ihosyöpätyyppi, joka levittäytyy paitsi leveyssuunnassa iholla myös syvyyssuunnassa ihon alla. Siellä se saattaa levitä imusolmukkeisiin asti ja lähettää etäpesäkkeitä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa melanooma todetaan, sitä varmemmin se hoituu kirurgisella ihotoimenpiteellä pois päiväjärjestyksestä.

”Totta kai mietin jossain vaiheessa, että miksi juuri minä. Mutta kukas muu sitten? Minähän olin suorastaan etuoikeutettu, kun sain huipputason hoitoa omalla työpaikallani.”

 Heli Vähäsilta oli onnekas kun hänen miehensä huomasi epäilyttävän luomen vaimonsa alaselässä. Silti kesti vuosi ennen kuin Vähäsilta hankkiutui tutkimuksiin – vaikka työskentelee maan parhaiden kirurgien kanssa. ”Olin muka kiireinen”, Vähäsilta puuskahtaa, ”nykyään saarnaan kaikille, että maksakaa se satanen asiantuntijan lausunnosta heti jos jokin ihomuutos mietityttää. Se on halpa henkivakuutus!”

Heli Vähäsilta tietää kokemuksesta, että asiantuntevan ja empaattisen hoitohenkilökunnan läsnäolo syövänhoitoprosessin aikana on korvaamaton. ”Toiminta ja selkeät etapit – diagnoosi, leikkaus, ultra, seuranta – pitävät potilaan järjissään.”

Näin ehkäiset melanoomaa:
• Vältä auringonpaistetta kun UV-säteily on voimakkaimmillaan, Suomen kesässä päivisin klo 11–16
• Käytä suojaavaa vaatetusta, lierihattua ja aurinkolaseja, melanooma voi kasvaa myös silmänpohjaan
• Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 50. Lisää voidetta parin tunnin välein
• Tarkkaile uusia ihomuutoksia ja olemassa olevia luomiasi. Hälyttäviä oireita ovat muun muassa luomen tai ihon värimuutos ja kirjavuus, luomen koon kasvu, luomen epäsymmetrinen muoto ja/tai epätarkkarajaiset reunat sekä ihomuutoksessa tuntuva pistely tai kutina
• Hakeudu lääkäriin heti kun jokin ihomuutos huolettaa


Katso tunnelmia kulisseista:

 

Liittyvät artikkelit