vaikuttajamedia_presser
terveydeksi
”Erityisesti sydäntä lämmittää se, että pääsimme yhteistyöhön myös Meilahden syöpäklinikan kanssa”, Bruno Karli ja Jens Sjöblom kiittelevät. Kuvat: Matti Hietala/Presser Oy

Terveydeksi!

Espoolaisessa autotallissa kolme nuortamiestä näpyttelee kiihkeästi kannettaviensa äärellä ja jostain kantautuu tehosekoittimen surina. Mitä jäbät duunaa? No superterveellisiä ja maukkaita raakasmoothieita ja –mehuja tietenkin.

Kaikki sai alkunsa kiireisestä aamusta pari vuotta sitten. Roope Karli ja Jens Sjöblom ajelivat työkseen ympäri maata myyden salaattibaareja ruokakauppoihin. Evääksi tuli yleensä napattua itse aamulla surautettu smoothie, mutta tuona aamuna smoothiepullot ostettiin huoltoaseman kylmäkaapista.

”Ero itse tehdyn ja kaupasta ostetun välillä oli valtava”, Roope Karli kertoo, ”valmistuotteen maku ei vastannut lainkaan sitä, mitä sisältölistassa luki. Tuli mieleen, että voisiko tämän toteuttaa toisin – niin, että hienojen raaka-aineiden maku ja ravinteet pääsisivät oikeuksiinsa.”

Miehet alkoivat selvittää, kuinka taata kypsentämättömän, kasviperäisen tuotteen säilyvyys ilman prosessointia tai säilöntäaineita. Avainasemassa näytti olevan kylmäkuljetusketju. Salaattibaariajelun myötä saavutettu kokemus ja kontaktit, sekä sopivan kylmälaitetoimittajan löytyminen johtivat lopulta Tiki Smoothie Bar –ketjun syntymiseen keväällä 2016. Nyt smoothiebaareja, joissa smoothien voi itse annostella kylmäautomaatista kuppiin, löytyy yli 30 ympäri Suomea.

Mitään ei kuitenkaan olisi tapahtunut ilman taustalla vaikuttavaa innostusta ja intohimoa. ”Olemme aina olleet urheilullisia, ja siksi myös terveys ja hyvinvointi ovat aina kiinnostaneet”, Roope ja Bruno Karli sanovat ja Jens Sjöblom komppaa ”Suomen metsät ovat puolestaan täynnä mustikoita ja muita vitamiinipommeja. Piti vain hetki vaivata päätään logistiikkakysymyksillä, että miten saadaan metsän antimien hyödyt kaikkien ulottuville.”

Green sun – vaikka lounaaksi soveltuva, vitamiinirikas hittitrawthie sisältää luomupinaattia, luomulehtikaalia, tuorepuristettua omenamehua, ananasta, appelsiinia ja mangoa

Smoothiesta rawhtie

Tiki Smoothie Bar –ketjun kaikki tuotteet tehdään käsityönä pienehkössä tuotantolaitoksessa yrityksen perustajien autotallitoimiston lähettyvillä. Kansainväliset markkinat kuitenkin siintävät silmissä, Ruotsissa on jo tehty yhteistyösopimus.

”Voi sanoa, että vastaavaa konseptia ei maailmalta löydy”, Jens Sjöblom selventää, ”on olemassa smoothiekioskeja, joissa henkilökunta valmistaa toivotun tuotteen asiakkaalle paikan päällä, mikä kasvattaa tuotteen hintaa. Sitten on pullotettuja valmistuotteita, joissa tuote on aina pastöroitu tai siihen on lisätty säilöntäaineita.”

Tiki Smoothie Bar onkin lanseerannut aivan uuden tuotekategorian – rawthien. Tiki Smoothie Barin rawthiet sisältävät itse kylmäpuristettua omenamehua, aitoja, puhtaita raaka-aineita suosien kotimaisia lähiviljelijöitä.

”Tuotteisiimme ei lisätä sokeria tai säilöntäaineita eikä niitä myöskään pastöroida. Näin luonnolliset vitamiinit ja ravinteet säilyvät.”

Miehet tekevät ahkerasti maistatuksia, mutta pikemminkin tuotteet ovat löytäneet tiensä käyttäjien pariin omia teitään. Positiivisia arvioita on voinut ilahtuneena lukea blogeista ja some-päivityksistä jälkikäteen. Esimerkiksi JVG:n tykästyttyä tuotteisiin heidän studiolleen toimitettiin oma smoothiebaari. Terveellisen välipalan tai snacksin valitseminen tulee koko ajan helpommaksi kaikille, kun smoothiebaarien määrä kasvaa mm. elokuvateattereissa, supermarketeissa ja kuntosaleilla.


”Tiki tarkoittaa rentoa ja hauskaa elämäntapaa, ja maorikulttuurissa se liittyy myös luonnon uusiutumiseen ja hedelmällisyyteen. Sana kuvaa tuotettamme ja arvojamme oikein hyvin”, kertovat Bruno ja Roope Karli sekä Jens Sjöblom.

Tiki Smoothie Bar –perustajien kolme tavoitetta:

  1. Maailman ja ihmisten terveyden parantaminen Rawthie kerrallaan
  2. Kun joku keksii kestävän, toimivan ja täysin biohajoavan ”muovin”, otamme siitä valmistetut astiat ja pillit heti käyttöömme
  3. Kiertävä smoothiebar-van ensi kesän festareille

Lue lisää aiheesta ruoka.

Liittyvät artikkelit