”Kouvolan Lakritsi kuuluu Suomen suurten, Fazerin, Fiskarsin ja Marimekon rinnalle!” julistaa lakutehtailija Timo Nisula. Kuumin sesonki on nyt, ja sitä varten on luotu muun muassa lakritsipikkujoulumenyy. Kuva: Jani Rasimus/Presser Oy

Sana kiirii kaikkialle: Kouvolassa tehdään maailman parasta lakritsaa

Viipurissa 1906 perustetun yrityksen 110-vuotisten kunniaksi Kouvolan Lakritsi-perheeseen syntyi viisi uutta jäsentä. Ja lakutehtailija Timo Nisula perusti oman valtion.

The Republic of Liquorice on vaikuttanut syyskuusta 2016 alkaen Kouvolan Lakritsin tehdasalueella Tornionmäessä. Siellä 22 vahvasti lakusitoutunutta Kouvolan lakritsilaista tekee pitkälti käsityönä toimitettavaksi ympäri maailmaa tuotteita, joita on jo pitkälti parikymmentä, perinteisistä lakupaloista marmeladiin. Tuoreimpia lakumakuja on muun muassa terva.

Kouvolasta on tulossa maailman lakritsipääkaupunki. On myös syntynyt uusi, Kouvolan Lakritsia himoava heimo. Onko kyseessä vallankumous? Maapallon makeinta ja ehkä myös itsenäistä suurvaltaa lujalla, mutta positiivisen lakritsaisella kädellä ohjaava El Presidente Nisula rauhoittelee, että meneillään on korkeintaan myönteinen maailmanparannus – lakupala kerrallaan.


Maakunnallinen yrittäjäpalkinto

– Kymen Yrittäjät 2015


Hauskuus edellä

Lakritsitasavallan kansalaisuuden saa ostamalla verkkokaupasta Kouvolan Lakritsin tuotteita ja siten rekisteröitymällä jäseneksi. Alennusten ohella luvassa on arvonantoa ja titteleitä, alkaen Kansankomitean varaosaston apulaisvälijohtajasta. Johtajansa sanoin The Republic of Liquorice on mielensäpahoittamis-, ankeus-, byrokratia-, vero-, direktiivi-, ydinasevapaa ja maailman ainoa biokaasulla lämpiävä valtio.

Timo Nisula kertoo päättäneensä hyökätä nykymenon aiheuttamaa epätoivoa vastaan myös teoin, ei vain sanoin. Sanojakin lakutehtailijalla piisaa, hullunhauskoista ideoista puhumattakaan. Hauskuus oli yksi valtion perustamisperuste.

”Elämä on liian lyhyt synkistelyyn. Tahdomme olla yritys, joka tekee hyviä juttuja. Kouvolan Lakritsi saa ihmiset onnellisiksi.”

Perästä kuuluu

Valtion päämiehenä Timo Nisula aikoo palauttaa presidentti Urho Kekkosen myllykirjekäytännön, ja puuttua naapurivaltion poliitikkojen sekä virkamiesten Sitku- ja Mutku-puuhiin. Naapuripresidentti Sauli Niinistölle lähti jo valtiovierailukutsu. El Presidenten päätä ei palella. ”Jokainen voi vaikuttaa omaan tekemiseensä ja määritellä rajansa itse. Aikaa ei kannata tuhlata siihen, mihin ei voi vaikuttaa.”

Se että on kivaa, ei ole pois työnteosta. Kouvolan Lakritsissa työntekoa helpottaa erinomainen tuote. Oman roolinsa yrityksessä Nisula kuittaa: ”Tehtäväni on hakea posti sateella.”

Ideoita, ”niitä kahta palloa”, lakutehtailija pyörittelee pääosin yksin omassa päässään. Yhteistyökumppaneiden joukko vain kasvaa. Ravintoloiden, kahvi- ja teeyritysten rinnalle kaavaillaan kosmetiikkaa.

Yrityksen design-tuotteeksi lakukummituksen suunnitteli itse professori Eero Aarnio.

Liittyvät artikkelit