Petra Lepistö-Serko. Kuva: Milka Alanen/Presser Oy

Maustamatonta mustaa teetä suolaisen piirakan kanssa, maustettua makeaan pöytään

Astuessa Suomen vanhimman teetalon, Sergejeffin, ovesta sisään, nenän valtaa rauhoittavan lempeä teen tuoksu. Teepurnukoiden keskellä häärää toinen omistajista, Petra Lepistö-Serko.

Teetalo Sergejeff on yksi suomen vanhimmista, edelleen saman suvun omistuksessa olevista perheyrityksistä. Toiminta alkoi vuonna 1854, kahvin ja teen maahantuonnilla Viipurissa. Nyt viisi sukupolvea myöhemmin, yrityksen omistaa, kummitädiltään sen ostanut, Tom Serko vaimonsa Petra Lepistö-Serkon kanssa.

Kuten Tomin, myös teesukuun avioituneen Petran elämään ovat pienestä pitäen kuuluneet rauhalliset teehetket. Iltateestä nauttiminen on opetettu myös omille lapsille. Sergejeffin teevalikoima on pariskunnan omistuksessa kaksinkertaistunut. Lisäksi nyt löytyy myös kahvia, kahvipapuja ja kauniita peltipurkkeja.

Sergejeffin erikoisuus on käsin pakatut irtoteet. Petran mukaan suurilehtisen teen laatu kärsisi, jos se pakattaisiin koneella. Juoksevien asioiden lomassa hän pussittaa kolmea talon omaa teelaatua, painon mittaamiseen käytetään edelleen 1800-luvulta asti palvellutta teevaakaa.

”Mitä suuremmat lehdet teessä on, sitä maukkaampaa.”

Voimakas Jaava, pehmeä Venäläinen tee

Markettien hyllyt notkuvat maustettuja mustia teelaatuja. Sergejeffillä ajatellaan, että valikoimassa tulee olla myös laadukkaita maustamattomia teitä.

”Monet pitävät Earl Graytä maustamattomana teenä, mutta itseasiassa se ei ole”, Petra sivistää ja kaataa samalla kuppeihin jutustelun lomassa hauduttamaansa Jaavaa. Hän kertoo, että musta tee kitkeröityy, jos sitä hauduttaa liian kauan.

Petra ei ole pilkunviilaaja teen keittämisessä, mutta kiehuva vesi tappaa vihreän teen terveelliset antioksidantit ja tekee mausta kitkerän. Nyrkkisääntö on, että teevesi on sopivan kuumaa, kun kattilan pohjasta tulee pieniä kuplia, kalansilmiä. Tällöin vesi on 75-80 asteista. Hänen mielestään on tärkeintä, että ihmiset ylipäätään nauttisivat teetä, varsinkin täällä kahvin suurkulutusmaassa. Maustamaton musta tee suolaiseen pöytään, maustettu makeaan.

”Teevesi on sopivan kuumaa, kun kattilan pohjasta tulee pieniä kuplia, kalansilmiä.”

”Meidän isolehtinen Venäläinen tee sopii makean kanssa. Jaavan tee on sekoitus Pure Assamia ja Afternoon Darjeelingia, perheen omalla salaisella reseptillä. Se sopii suolaisen syötävän kanssa.”

Sergejeffin suosituimpien teiden, Jaavan ja Venäläisen lisäksi, käsin pakattuun valikoimaan kuuluu raikas vihreä China Sencha. Petran käyttämässä läpinäkyvässä kannussa leijailevat suuret vihreät lehdet ovat maagisia, katse uppoutuu väkisinkin niiden kauniiseen liikehdintään.

Jouluinen tee ja pähkinäinen kahvi

Sergejeff maahantuo englantilaisen Taylors of Harrigaten tunnettuja teelaatuja, jotka on merkitty sammakko- ja Prinssi Charlesin logoilla. Suosituimpia näistä ovat mustat Afternoon Darjeeling, Pure Assam ja English Breakfast teelaadut. Jouluna markkinoilla on myös ihana erikoistee ja -kahvi.

”Vahvan pähkinäistä joulukahvia voi hyvin tarjota vielä kevään mittaan. Mustan pussiteen ihanan vahva jouluinen maku tulee sahraminkukan lehdistä, appelsiinista ja kanelista.”

Liittyvät artikkelit