vaikuttajamedia presser
arvopaperikauppa kasvaa vauhdilla
Privanet Groupin toimitusjohtaja Matti Heiskala kertoo listaamattomien yritysten rahoitusratkaisuista. Kuva: Robert Lindström/Presser Oy

Listaamattomien yritysten arvopaperikauppa kasvaa vauhdilla

Yrityskaupan myötä syntyneen Privanet Group Oyj:n tavoitteena on pääomittaa listaamattomia yrityksiä menestyspolulle.

Vuonna 2000 toimintansa aloittanut listaamattomien yritysten arvopaperien välittämiseen ja yritysten rahoitusjärjestelyihin erikoistuneesta Privanetista tuli Navi Groupin kanssa Privanet Group -konserni heinäkuun alussa toteutuneen yrityskaupan myötä. Alansa markkinajohtaja laajentaa nyt myös palveluvalikoimaansa.

”Tavoitteenamme on tarjota suomalaisille yrityksille yhä enemmän kasvumahdollisuuksia uusien pääomien avulla. Siten autamme Suomea myös laajemmin esimerkiksi edesauttamalla uusien työpaikkojen syntymistä”, Privanet Groupin toimitusjohtaja Matti Heiskala kertoo.

”Meillä on vankka osaaminen tältä toimialalta ja yleensäkin sijoitustoiminnasta. Haimme markkinoilta puuttuvaa palasta yhtiöön ja käytimme tähän paljon aikaa ja pääomia. Uusi järjestely mahdollistaa vahvan kasvun asiakkaiden ehdoilla”, Heiskala valottaa konsernin taustoja.

Sijoittajille uusia mahdollisuuksia

Privanet täyttää osaltaan perinteisen finanssisektorin jättämää aukkoa. Sijoittajien saataville tuodaan vaihtoehtoja, joita muut eivät mahdollista. Samalla luodaan myös jälkimarkkinoita sijoituksille.

”Tarjoamme osakemarkkinoiden lisäksi velkakirjakauppaa. Jatkossa avaamme myös joukkovelkakirjamarkkinat, mitä tehdään nyt vain pankkien välillä. Tulevaisuudessa tarjoamme suoraan asiakkaille sekä listamaattomien että myös suurien yhtiöiden bondeja tytäryhtiömme Privanet Capital Marketsin kautta”, Heiskala kertoo.

”Me tuomme rahan tarvitsijat ja sijoittajat yhteen.”

”Suomalaiset yritykset eivät monesti ole uskaltaneet tai ymmärtäneet hakea ulkopuolisia sijoittajia toiminnan rahoittajaksi. Meille tärkeintä toiminnassa on avoimuus. Kerromme selvästi, millaisista mahdollisuuksista on kyse ja teemme prosessin kaikin osin läpinäkyväksi. Nyt listoillamme on noin 50 yritystä ja ensi vuonna tavoite on nostaa määrä sataan.”, Heiskala taustoittaa.

Tällä hetkellä Privanet toimii yhteistyössä keskinäisen markkinapaikan First Northin kanssa sekä ylläpitää omaa listaamattomien osakkeiden markkinapaikkaa, mutta visiona on myös oman monenkeskeisen markkinapaikan luominen tulevaisuudessa.

”Meillä on tarjota yhteistyöyrityksille kahden askeleen malli: ensin yritykset otetaan Privanetin omalle listaamattomien yhtiöiden markkinapaikalle, sitten on mahdollisuus päästä monenkeskeiselle markkinapaikalle. Ruotsissa näitä markkinapaikkoja on kolme, joissa on yli 200 yritystä. Suomen ainoassa vastaavassa markkinapaikassa on vain 16 yritystä”, Heiskala kertoo.

Yhteiskunnan rattaat pyörimään

Privanetin auttamista yrityksistä löytyy muutamia erittäin mielenkiintoisia esimerkkejä. Nämä yritykset ovat saaneet rahoituksen avulla liiketoimintansa lentoon, työllistäneet ihmisiä ja tuottaneet verotuloja yhteiskunnalle.

”Sähköbussin innovoineella Linkker Oy:llä oli valmis tuote ja prototyyppejä. He saivat kauttamme pääomaa ja nyt tilauskantaa on jo kymmeniä yksiköitä. Yrityksellä on nyt suuret mahdollisuudet löydä itsenä läpi Suomen lisäksi myös Euroopassa”, Heiskala kertoo.

Toinen hyvä esimerkki on Lapis Rakennus Oy, jolla oli vain tulorahoitusta käytettävissä. Yritys sai velkaemission kautta uutta käyttöpääomaa, jonka avulla liiketoiminta kolminkertaistui. Alihankkijat mukaan lukien työllistyneitä oli satoja. Privanet on hoitanut myös Jollan rahoituskierrokset Suomessa sekä Ahola Transportin listautumisen Ruotsiin monenkeskeiselle markkinapaikalle.

”Olemme osaltamme uudelleenrakentamassa yhteiskuntaa. Meidän kauttamme moni yritys on saanut rahoituksen ja kasvanut. Tämä edelleen on elvyttämässä kansantaloutta työpaikoin ja veroeuroin. Me tuomme rahan tarvitsijat ja sijoittajat yhteen. Tässä mielessä uusi sloganimme Raha luo onnea, pitää mitä suuremmissa määrin paikkaansa”, Heiskala hymyilee.

Varteenotettava hajautuskohde sijoituksille

Listaamattomiin yrityksiin sijoittaminen on hyvä tapa hajauttaa sijoitussalkkua. Tuottomahdollisuudet näyttävät lukuina hyviltä verrattuna pörssisijoittamiseen.

”Sekä listattuihin että listaamattomiin yrityksiin sijoittaminen voi olla kannattavaa. Etuna listaamattomissa on muun muassa se, että osinkoverotus on kevyempi kuin listatuissa. Lisäksi osakkeiden hinnat ovat pääsääntöisesti kohtuullisempia. Listattuihin verrattuna korkotasokin on parempi ja maturiteetti lyhyempi. Keppinä on varainsiirtovero, jonka tosin hoidamme asiakkaan puolesta kaupankäyntihetkellä”, Heiskala luettelee.

”Yksi tulevaisuuden haaste on saada instituutiot, kuten eläkerahastot, hajauttamaan sijoituksiaan myös listaamattomiin yrityksiin. Heillä on suuri haaste saada tuottoa salkkuihinsa ja me tarjoamme kilpailukykyisen vaihtoehdon muille sijoituslajeille. Teemme pitkän työn ennen kuin otamme yrityksiä listallemme, ja sijoitamme näihin yrityksiin itsekin sekä yrityksenä että henkilökohtaisesti”, Heiskala päättää.


Lue lisää aiheesta johtajuus.

Liittyvät artikkelit