Virian toimitusjohtaja Mika Vihervuori peräänkuuluttaa panostuksia turvapalveluihin. ”Varautua voi vain ennalta.” Kuva: Matti Hietala/Presser Oy

Turvallisuus on kokonaisuus

Tehokas turvapalvelu yhdistää fyysisen ja digitaalisen turvatekniikan analytiikkaan. Jalostettuna tietoa voidaan hyödyntää myös suoraan liiketoiminnassa.

Viria-konserni saattaa kuulostaa uudelta tuttavuudelta, vaikka takana on 135 vuotta historiaa ICT-alalta. Aiemmin Anvia-nimellä toiminut yhtiö myi teleliiketoimintansa Elisalle kesällä 2016 ja otti tavoitteekseen uudistaa yritysturvallisuutta. Konsernissa oli jo Suomen suurimpiin turvayhtiöihin kuuluva Viria Securi, ja tietoturvaosaamista toi yritysostolla hankittu kyberturva- ja tietoverkkoyhtiö LAN&WAN. Lisäksi Viria laajentui BI-liiketoimintaan ostamalla merkittävän osan Aureolis Oy:stä.

”Viime vuosi onnistui paremmin kuin uskalsimme toivoa. Saimme ostettua konserniin juuri ne yhtiöt, joita tavoittelimme uuden strategian toteuttamiseksi. Loppuvuosi on osoittanut, että myös asiakkaat arvostavat yksi turvallisuus -konseptiamme”, kertoo Viria Oyj:n toimitusjohtaja Mika Vihervuori.

Turvaa ja liiketoimintahyötyä

Yhtiön konseptina on tarjota kokonaisvaltaista turvapalvelua yhdistämällä fyysinen turvallisuus kuten kulunvalvonta ja lukitusjärjestelmät kyberturvallisuuteen. Lisäksi turvajärjestelmistä kerätty tieto jalostetaan asiakkaan hyödyksi. ”Vastaavanlaista kokonaisvaltaista turvakonseptia ei tiettävästi ole muualla tarjolla”, Vihervuori sanoo. Hän kertoo, että verkkohyökkäyksiinkin liittyy usein jokin fyysinen elementti, kuten tunkeutumista toimitiloihin tai sosiaalista hakkerointia. ”Yritysten ja yhteiskunnan pitää varautua ja suojautua monella rintamalla.”

Turvajärjestelmästä jalostettava tieto on suoraan hyödynnettävissä liiketoiminnassa. Esimerkiksi kaupan kameravalvonnan avulla asiakkaat voidaan luokitella tarkasti iän ja sukupuolen mukaan. Yhdistämällä analytiikka kassaostoista saatavaan dataan kauppias voi hyödyntää tietoa esimerkiksi myymäläsuunnittelussa ja markkinoinnin kohdennuksessa.

Suuntana kasvu ja kansainvälistyminen

Mika Vihervuori on innoissaan voidessaan toteuttaa Virian täysin uudenlaista yhden turvallisuuden konseptia, jolle on jo vahva kysyntä. ”Jos meillä on jo myytynä kyberturvallisuutta, asiakas on usein kiinnostunut myös saman toimittajan kulunvalvontajärjestelmästä – tai päinvastoin”, Vihervuori kertoo. Myös analytiikka kiinnostaa Virian nykyisiä asiakkaita, erityisesti suuria ja keskisuuria yrityksiä kaupan, finanssi- ja sote-alalta.

Kovat kasvutavoitteet leimaavat Virian tulevaisuudensuunnitelmia. Toimialan kasvu antaa tuulta purjeisiin, mutta Virialla on tahto kasvaa jopa markkinoita nopeammin. Yritysostoja todennäköisesti nähdään jatkossakin, ja myös laajentuminen ulkomaille on tähtäimessä. Virian strategia on vakuuttanut myös sijoittajia. Alkuvuodesta LähiTapiola ja Teollisuussijoitus tulivat Virian suurimmiksi ulkopuolisiksi omistajiksi noin 10 prosentin osuudella.

Liittyvät artikkelit