vaikuttajamedia_presser
hyvä suunnittelija ottaa riskejä
Kuvateksti: ”Älkää antako talouden takatalven jäädyttää luovaa ajatteluanne”, teroittaa Insinööritoimisto Comatecin toimitusjohtaja Aulis Asikainen. Yrityksen asiakaskuntaan kuuluu valtaosa pörssin päälistan teknologiayrityksiä, joiden liiketoimintaa tukevien konseptien kehittäminen on Comatecin ydinosaamista. Sitä symboloi myös yrityksen maskotti, tarkkanäköinen ja viisas pöllö. Kuva: Johanna Lassy-Mäntyvaara

​​Hyvä suunnittelija uskaltaa ottaa riskejä

Ilman epäonnistumisia ei synny innovaatioita, muistuttaa maailman johtavia teknologiayhtiöitä palveleva Insinööritoimisto Comatec.

Teksti: Johanna Lassy-Mäntyvaara

Jos insinööriosaamisella haluaa menestyä, varman päälle pelaaminen ei kannata – ei, vaikka tiukat taloudelliset ajat siihen ohjaisivatkin.

Varoituksen antaa Insinööritoimisto Comatecin toimitusjohtaja Aulis Asikainen, joka on seurannut suomalaisen insinööriosaamisen kehittymistä yrittäjänä jo lähes kolme vuosikymmentä. Asikaisen yritys aloitti yhden miehen suunnittelutoimistona vuonna 1986 ja on vuosien varrella kasvanut Suomen johtavaksi suunnittelu, projektinhallinta- ja asiantuntijapalveluita tuottavaksi yritykseksi teknologia- ja konepajateollisuuden saralla.

Asikainen näkee Suomen huonon hintakilpailukyvyn insinööritoimistojen keskeisenä haasteena. Suunnittelutyön valuminen halvempiin maihin ei kuitenkaan saisi lamauttaa alaa, vaan jäljelle jäävästä huippuosaamisesta tulisi pitää entistä parempaa huolta.

Keskeistä on Asikaisen mukaan henkilöstön korkea osaamistaso. Comatecissa siitä huolehtii yrityksen oma akatemia, jossa koulutetaan ammattiosaamisen lisäksi muun muassa eri toimialojen normien ja työturvallisuussäännösten tuntemusta.

”Perinteinen suunnittelutyö ei enää elätä entiseen malliin vaan asiakkaan toimintaa on ymmärrettävä kokonaisvaltaisesti”, Asikainen kuvaa markkinaa.

”Uskottavilta toimistoilta odotetaan kokonaisvastuun ottamista ja asiakkaiden toimialojen erityistuntemusta”, Asikainen painottaa.

Kokeilukulttuuri käyttöön

Osaamisen kautta syntyvät innovaatiot – mutta eivät ilman epäonnistumisia.

”Hyvä suunnittelija uskaltaa ottaa hallittuja riskejä. Virheettömään suoritukseen pyrkivä toiminta ei synnytä uutta”, Asikainen painottaa.

Hän kannustaa kokeilukulttuuriin ja luovien ratkaisuiden käyttöönottoon paitsi suunnittelutyössä, myös yritysten arkisessa toiminnassa.

”Mitäpä jos esimerkiksi alkaisimme kirjata jokaiseen laskuun arpanumeron ja arpoisimme kuukausittain palkinnon niiden kesken, jotka ovat maksaneet laskunsa 21 päivää netto, riippumatta siitä mikä laskussa oleva maksuehto on”, Asikainen heittää.


Lue lisää aiheesta kehitys.

Liittyvät artikkelit